Η έκθεση του εμβρύου στο φθόριο που περιέχει το πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευφυΐα του παιδιού, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics.

Όπως αποδείχθηκε από τη μελέτη 601 μητέρων και των παιδιών τους, οι μέλλουσες μητέρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα φθορίου στα ούρα τους, έτειναν να αποκτούν παιδιά με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ). Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι, κατά μέσο όρο, για κάθε 1 mg/λίτρο αύξηση του φθορίου στα μητρικά ούρα τα αγόρια ηλικίας 3-4 ετών έχουν IQ χαμηλότερο κατά 4,5 βαθμούς.

«Το κατά 4,5 βαθμούς χαμηλότερο IQ εγείρει σημαντικές ανησυχίες τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μιλάμε για ένα νούμερο που συγκρίνεται με αυτό της έκθεσης σε μόλυβδο», επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια Christine Till, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο.

Ο διάλογος γύρω από τη φθορίωση του νερού ξεκίνησε από τη στιγμή που οι μεγάλες πόλεις του κόσμου άρχισαν να προσθέτουν μέταλλα στα αποθέματα πόσιμου νερού. Το μείζον θέμα παρατηρείται στις ΗΠΑ, όπου δύο στους τρεις πολίτες ζουν σε μια περιοχή με φθοριωμένο νερό, σε αντίθεση με τον Καναδά που το ποσοστό βρίσκεται στο 38% και την Ευρώπη που δεν ξεπερνά το 3%.

Από την πλευρά της, η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA) δήλωσε ότι παραμένει αφοσιωμένη στη φθορίωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού, καθώς πρόκειται για το πιο αποτελεσματικό μέτρο δημόσιας υγείας όσον αφορά στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών. «Μέσα σε περισσότερα από 70 χρόνια ερευνών και πρακτικής εμπειρίας, ο μεγαλύτερος όγκος των αξιόπιστων επιστημονικών ενδείξεων υποστηρίζει σταθερά ότι η φθορίωση του πόσιμου νερού είναι ασφαλής. Οι έρευνες που έχουν, μάλιστα, στοιχειοθετηθεί με αποδείξεις δείχνουν ότι οι συνιστώμενες συγκεντρώσεις φθορίου (0.7 mg/L) στο πόσιμο νερό είναι επωφελείς και ασφαλείς για τους πολίτες. Παρόλα αυτά, χαιρετίζουμε τόσο αυτή όσο και περαιτέρω επιστημονικές μελέτες γύρω από το εν λόγω ζήτημα, προκειμένου να δούμε αν τα ευρήματα μπορούν να επαληθευθούν με μεθόδους που θα αναδείξουν περισσότερα στοιχεία», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ADA.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, πάντως, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα ούρων από εγκύους σε κάθε τρίμηνο της κύησης και εξέτασαν τα επίπεδα φθορίου. Διερεύνησαν, επίσης, τη μελλοντική έκθεση των γυναικών στο φθόριο, μέσω ενός ερωτηματολογίου σχετικά με την ποσότητα νερού, τσαγιού, καφέ και άλλων ροφημάτων με βάση το νερό τα οποία κατανάλωναν.

Στη συνέχεια, αξιολογήθηκε το IQ των παιδιών τους όταν αυτά έφτασαν στην ηλικία των 3-4 ετών και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν ανάλογα με τα επίπεδα φθορίου στα ούρα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα φθορίου στα ούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονταν με χαμηλότερο IQ στα αγόρια, χωρίς να παρατηρείται η ίδια στατιστικά σημαντική σύνδεση και στα κορίτσια και χωρίς η μελέτη να μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η μείωση του IQ ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα της έκθεσης στο φθόριο.

Σημειώνεται ότι η ερευνητική αυτή προσπάθεια αποτελεί συνέχεια μιας μελέτης του 2017 στην Πόλη του Μεξικού, η οποία συνέδεσε τα επίπεδα ουρικού φθορίου της μητέρας με μια μείωση της τάξης των 6,3 βαθμών στο IQ των παιδιών, αγοριών και κοριτσιών. Το σίγουρο είναι ότι απαιτούνται πολλές ακόμα μελέτες με παρόμοια αποτελέσματα για να κινήσουν τα νήματα προς την αναθεώρηση της ασφάλειας της φθορίωσης του νερού.