Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε διαφορετικές δυσλειτουργίες του οργανισμού, για παράδειγμα στην οστική πυκνότητα και στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τι προκαλεί, όμως, η έλλειψή της στα παιδιά; Νεότερη μελέτη αποκαλύπτει πώς επηρεάζει το μικροβίωμα του δέρματος.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Chang Gung στην Ταϊβάν εντόπισαν μια σημαντική σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και της συχνότητας εμφάνισης εκζέματος σε μικρά παιδιά. Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο World Allergy Organization Journal, η επιστημονική ομάδα διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D στο πλάσμα του αίματος και της ευαισθητοποίησης σε αλλεργιογόνα. Η ευαισθητοποίηση σε αλλεργιογόνα συμβαίνει όταν ο οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα IgE σε αλλεργιογόνα που προσλαμβάνονται, απορροφώνται ή εισπνέονται. Η μελέτη εξέτασε επίσης πώς αυτή η σύνδεση επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας σε μικρά παιδιά.

Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μια χρόνια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, φλεγμονή, φαγούρα και ερεθισμό. Ενώ συνήθως ξεκινάει κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.

«Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται στενά με αυξημένο επιπολασμό ευαισθητοποίησης σε αλλεργιογόνα, αυξάνοντας ενδεχομένως την ευαισθησία στην ατοπική δερματίτιδα στην πρώιμη παιδική ηλικία» σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ερευνητική διαδικασία 

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 222 παιδιά -ηλικίας έξι μηνών, δύο και τεσσάρων ετών- μεταξύ των οποίων παιδιά με ατοπική δερματίτιδα και υγιή παιδιά με αντίστοιχη ηλικία, χωρίς την πάθηση ή άλλες αλλεργικές ασθένειες. Μεταξύ των παιδιών ηλικίας έξι μηνών, τα 59 είχαν ατοπική δερματίτιδα και τα 36 ήταν υγιή. Στην ομάδα με τα δίχρονα παιδιά, τα 37 είχαν ατοπική δερματίτιδα, τα 29 ήταν υγιή, ενώ στην ομάδα των τετράχρονων, τα 32 παιδιά είχαν ατοπική δερματίτιδα και τα 29 ήταν υγιή.

Από τα δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν και ανάλογα με τα επίπεδα τα επίπεδα της βιταμίνης D, τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: εκείνα που παρουσίαζαν ποσότητες μικρότερες από 20 ng/ml, εκείνα μεταξύ 20 ng/ml και 30 ng/ml και εκείνα που είχαν μεγαλύτερες από 30 ng/ml. Ανάμεσα στα παιδιά ηλικίας έξι μηνών και 4 ετών, εκείνα με λιγότερο από 20 ng/ml βιταμίνης D είχαν περισσότερη μητρική ατοπία και είχαν θηλάσει αποκλειστικά σε σύγκριση με εκείνα με επίπεδο βιταμίνης D άνω των 30 ng/ml. Η ατοπία αναφέρεται στη γενετική τάση για την ανάπτυξη αλλεργικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αλλεργικής ρινίτιδας, του άσθματος και της ατοπικής δερματίτιδας.

Συνολικά, τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε ηλικία 2 και 4 ετών. Ωστόσο, στα παιδιά με έκζεμα στην ηλικία των έξι μηνών παρατηρήθηκε μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμίνης D σε σύγκριση με τα υγιή παιδιά της ίδιας ηλικίας.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η ευαισθησία στα τροφικά αλλεργιογόνα ήταν υψηλότερη στα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα σε ηλικία 6 μηνών και 4 ετών, ενώ η ευαισθησία στα ακάρεα ήταν υψηλότερη σε ηλικία 2 και 4 ετών.

Οι τροφικές αλλεργίες και η ατοπία της μητέρας εντοπίστηκαν ως οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για ατοπική δερματίτιδα σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών. Ωστόσο, για τα παιδιά ηλικίας 2 και 4 ετών, οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου ήταν τα επίπεδα βιταμίνης D και η ευαισθητοποίηση στην αλλεργία στα ακάρεα.

Διαβάστε επίσης:

Αλλεργίες: Το τρόφιμο που μειώνει κατά 40% το πρόβλημα στα παιδιά

Έκζεμα: Η βιταμίνη που ανακουφίζει τα συμπτώματα

Φταίει η μαμά για τις αλλεργίες και την ατοπική δερματίτιδα του μωρού; Έρευνα απαντά