Τα παιδιά που γεννιούνται τον Οκτώβριο είναι πιο πιθανό να εμβολιαστούν κατά της γρίπης και, ταυτόχρονα, λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με γρίπη σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννιούνται άλλους μήνες, διαπιστώνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο The BMJ.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο μήνας γέννησης σχετίζεται τόσο με τον χρόνο εμβολιασμού κατά της γρίπης, όσο και με την πιθανότητα διάγνωσης γρίπης. Τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με την τρέχουσα σύσταση ότι ο Οκτώβριος είναι ο ιδανικός μήνας για να εμβολιαστούν τα μικρά παιδιά.

Τα μικρά παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο γρίπης και σοβαρών λοιμώξεων που οδηγούν σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, επωφελούνται σημαντικά από τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης. Ο καλύτερος χρόνος για τον εμβολιασμό είναι συνήθως ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος, που συμπίπτει με την περίοδο αιχμής της γρίπης.

Στις ΗΠΑ έχει παρατηρηθεί ότι οι επισκέψεις προληπτικής φροντίδας των μικρών παιδιών τείνουν να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των μηνών γέννησης και αποτελούν την κατάλληλη στιγμή για τη λήψη του εμβολίου κατά της γρίπης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες μεγάλης κλίμακας σχετικά με τον βέλτιστο χρόνο εμβολιασμού.

Θέλοντας να καλύψουν αυτό το κενό, οι ερευνητές ξεκίνησαν μια διαδικασία αξιολόγησης του βέλτιστου χρόνου εμβολιασμού κατά της γρίπης σε μικρά παιδιά. Χρησιμοποιώντας δεδομένα ασφαλιστικών απαιτήσεων υγείας, εντόπισαν πάνω από 800.000 παιδιά ηλικίας 2-5 ετών που έκαναν το εμβόλιο κατά της γρίπης μεταξύ 1ης Αυγούστου και 31ης Ιανουαρίου κατά την περίοδο 2011-18. Στη συνέχεια ανέλυσαν τα ποσοστά διαγνωσμένης γρίπης μεταξύ αυτών των παιδιών ανά μήνα γέννησης.

Συνυπολογίζοντας άλλους παράγοντες επιρροής, όπως η ηλικία, το φύλο, οι υπάρχουσες παθήσεις, η χρήση υγειονομικής περίθαλψης και το μέγεθος της οικογένειας, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ένα ενδιαφέρον εύρημα: Ο Οκτώβριος ήταν ο πιο συνηθισμένος μήνας εμβολιασμού για τα παιδιά.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο παρουσίαζαν επίσης το χαμηλότερο ποσοστό διάγνωσης της γρίπης. Για παράδειγμα, μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν τον Αύγουστο, το μέσο ποσοστό διάγνωσης της γρίπης σε όλες τις εξεταζόμενες περιόδους γρίπης ήταν 3% σε σύγκριση με 2,7% για τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο και 2,9% για εκείνα που γεννήθηκαν τον Δεκέμβριο.

Αν και παρατηρητική, η μελέτη προσφέρει ισχυρά ευρήματα, παρά το γεγονός ότι περιορίζεται σε ασφαλισμένα παιδιά που αναζήτησαν ιατρική περίθαλψη. Τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά ακόμη και μετά από περαιτέρω αναλύσεις, που έγιναν με στόχο να ελεγχθεί εάν η συσχέτιση μήνα γέννησης και κινδύνου γρίπης ήταν συμπτωματική.

«Τα ευρήματα της μελέτης συνάδουν με τις τρέχουσες συστάσεις, που προωθούν τον εμβολιασμό τον Οκτώβριο, υποδηλώνοντας ότι οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που προτείνουν αυτό τον μήνα για τον εμβολιασμό μικρών παιδιών μπορεί να αποφέρουν την καλύτερη προστασία σε τυπικές περιόδους γρίπης», σχολιάζουν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτός είναι ο μήνας με τα περισσότερα γενέθλια – Μπορείτε να τον μαντέψετε;

Γιατί πρέπει να γνωρίζετε πότε έχει γενέθλια ο γιατρός σας πριν μπείτε στο χειρουργείο

Άσθμα: Η επιλογή στον τρόπο ζωής που μπορεί να σώσει εκατομμύρια παιδιά από τη νόσο