Δεν είναι λίγες οι φωνές που ισχυρίζονται ότι και οι άνδρες είναι θύματα της πατριαρχίας, ότι το πρόβλημα της τοξικής αρρενωπότητας έχει τις ρίζες του στην παιδική ηλικία και τον τρόπο που ανατρέφονται τα αγόρια. Σε ηλικία τεσσάρων ετών μόλις, κατέληγε παλαιότερη μελέτη στο Sex Roles, τα παιδιά και ιδίως τα αγόρια τείνουν να συνδέουν γενικά την εξουσία με την αρρενωπότητα.

Το παραπάνω ζήτημα προσεγγίζει σε άρθρο της η σχολική ψυχολόγος Lisa Liggins-Chambers, επιλέγοντας να σταθεί στην κακή συνήθεια των γονιών να δικαιολογούν τις αποκλίνουσες συμπεριφορές του γιου τους, με φράσεις οικείες σχεδόν σε όλους όπως «έτσι είναι τα αγόρια», «δωσ’ του λίγο χρόνο», «τα αγόρια πρέπει να είναι σκληρά» ή «είναι μικρός ακόμα, θα αλλάξει».

Με τον τρόπο αυτόν -και χωρίς να το αντιλαμβάνονται – βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη του αγοριού ως προς τις κοινωνικές, συναισθηματικές, επικοινωνιακές και διανοητικές του ικανότητες, αφήνοντας το πρόβλημα να χρονίσει και να συντείνει στη συντήρηση και ενίσχυση φαινομένων όπως τα αρνητικά έμφυλα στερεότυπα και η μη ανάληψη ευθυνών για τις συνέπειες των πράξεών του.

«Οι γονείς μού αναφέρουν συχνά ότι όταν εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις αποκλίνουσες συμπεριφορές των γιων τους, οι ειδικοί δεν έδωσαν σημασία και απάντησαν απλώς ότι “έτσι είναι τα αγόρια”. Στις περιπτώσεις αυτές οι γονείς αισθάνονται αβοήθητοι ενώ αρχίζουν να αποδέχονται ότι οι συμπεριφορές που θεωρούσαν παράτυπες είναι φυσιολογικές», αναφέρει η Δρ Liggins-Chambers.

Βοηθώντας τους γονείς να βοηθήσουν το παιδί

Η κουλτούρα, τα κοινωνικά πρότυπα ή προσωπικές πεποιθήσεις των γονιών είναι ορισμένοι παράγοντες αντίληψης προβληματικών συμπεριφορών στο αγόρι ως φυσιολογικών. Οι συχνότεροι λόγοι που συναντά η ψυχολόγος πίσω από την ολιγωρία των γονιών είναι:

  • ο φόβος διάγνωσης μιας ψυχικής διαταραχής που θα στιγματίσει το παιδί και θα επηρεάσει το μέλλον του
  • η απόδοση των συμπεριφορών στην εφηβεία, σε κυκλοθυμικό χαρακτήρα ή την τυπική εφηβεία
  • η πεποίθηση ότι έτσι κοινωνικοποιούνται
  • τα λανθασμένα πρότυπα και οι αντιλήψεις σχετικά με τα φύλα και την αρρενωπότητα.

Για την τελευταία περίπτωση, η λύση κρύβεται στην επανεξέταση των θέσεων, την εκπαίδευση, την προσπάθεια κατανόησης της ισότητας των φύλων και θεμάτων ψυχικής υγείας. Βοηθώντας τον εαυτό τους θα κάνουν το ουσιαστικό βήμα για να αναγνωρίσουν και βοηθήσουν το παιδί να αντεπεξέλθει στις διάφορες προκλήσεις και δυσκολίες κατά τη διάρκεια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, την εκπαίδευση, τις σχέσεις και την ατομική ανάπτυξη.

«Η προώθηση της ευαισθητοποίησης, της κατανόησης και της υποστήριξης των αγοριών αποτελεί σημαντικό μέρος της δημιουργίας μιας πιο δίκαιης και συμπονετικής κοινωνίας» υπογραμμίζει η ψυχολόγος και συμβουλεύει τους γονείς:

  • να εντοπίσουν και διαχειριστούν έγκαιρα και εποικοδομητικά τις αποκλίνουσες συμπεριφορές του αγοριού
  • να είναι ειλικρινείς σχετικά με αυτές
  • να θέτουν ξεκάθαρες προσδοκίες και όρια στο αγόρι
  • να μην ντρέπονται να αναζητήσουν βοήθεια
  • να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει το αγόρι να επικοινωνήσει σκέψεις και συναισθήματά του
  • να παρατηρούν τις συμπεριφορές και να καταγράφουν πότε και πού συμβαίνουν.

Διαβάστε επίσης:

Γονείς: Δώδεκα συμπεριφορές που πρέπει να αποφύγετε για το καλό του παιδιού

Γονείς: 10 πολύτιμες συμβουλές για τη σωστή ανατροφή του παιδιού

Πατέρας: Ρόλος – κλειδί στην ανατροφή του παιδιού