*Γράφει η κ. Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος

Οι μαθητές έχουν ήδη μπει σε σχολικό πρόγραμμα και οι γονείς έχουν αναλάβει μια επιπλέον υποχρέωση, να εξασφαλίσουν το καλύτερο και πιο υγιεινό κολατσιό για το παιδί τους. Η προετοιμασία του σχολικού γεύματος είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους γονείς που θέλουν να αποφύγουν τη γρήγορη λύση του έτοιμου snack και ψάχνουν υγιεινές και νόστιμες εναλλακτικές.

Για να το πετύχετε, το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή οργάνωση και προετοιμασία. Με τα παρακάτω γρήγορα διατροφικά tips που σας δίνουμε, θα σας λυθούν τα χέρια.

• Προετοιμάστε το κολατσιό του παιδιού από την προηγούμενη μέρα. Ετοιμάστε ένα τοστ με τυρί και λαχανικά, φτιάξτε μια αραβική πίτα με αυγό ή κοτόπουλο και καθαρίστε αποβραδίς τα φρούτα και τα λαχανικά που θα φάει το παιδί στο σχολείο, ώστε να είναι ήδη έτοιμα το πρωί.

• Περιορίστε την έκθεση του παιδιού σε τυποποιημένα σνακ που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι και δεν του προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που του είναι απαραίτητα. Αποφύγετε να έχετε στα ντουλάπια και το ψυγείο σας έτοιμους χυμούς, κρουασάν, μπισκότα, τσιπς ή τουλάχιστον για να μην έχει άμεση πρόσβαση και οπτική επαφή το παιδί.

• Εμπλουτίστε τη διατροφή και τα γεύματά του με λαχανικά εποχής. Το μεσημεριανό και το βραδινό του γεύμα θα πρέπει να συνοδεύεται από σαλάτα ή διάφορα λαχανικά. Δοκιμάστε να του τα προσφέρετε σε διαφορετικές μορφές για να τα καταναλώσει πιο ευχάριστα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ετοιμάσετε κεφτεδάκια λαχανικών, σούπες ή πίτες με λαχανικά ή να φτιάξετε πολύχρωμες σαλάτες με τα αγαπημένα του λαχανικά συνοδευτικά με κάποιο τυρί, αυγό ή κοτόπουλο.

• Να έχετε πάντα διαθέσιμα υγιεινά και εύκολα snacks, όπως ξηρούς καρπούς, έτοιμα κομμένα φρούτα, σπιτικές μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα, κριτσίνια πολύσπορα ή ολικής. Αυτά μπορεί να τα έχει το παιδί καθημερινά στην τσάντα του σαν μια εύκολη και γρήγορη λύση όταν πεινάσει.

• Συζητείστε μαζί του για τις γεύσεις και τα τρόφιμα που του αρέσουν ή που ίσως να έχει βαρεθεί. Είναι μια καλή ευκαιρία να ετοιμάσετε μαζί του ένα διαφορετικό και υγιεινό κολατσιό που θα του είναι πιο ευχάριστο. Μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί με το παιδί σας πρωτότυπες συνταγές, όπως υγιεινά muffins ή pancakes, μπισκότα βρώμης, μπάρες δημητριακών, σπιτικά κέικ, αλμυρές πίτες με κοτόπουλο ή λαχανικά.