Η θετική επίδραση της μουσικής στην ψυχική υγεία είναι μια ιδέα που έχει εδραιωθεί εδώ και αιώνες. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα συμφωνήσουν πως δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς την αγαπημένη τους μουσική. Ωστόσο, ένας διαρκώς αυξανόμενος όγκος επιστημονικών ευρημάτων και δεδομένων συσχετίζει πλέον αυτή την ωφέλιμη επίδραση της μουσικής και με διάφορες εκφάνσεις της σωματικής υγείας, από τη λειτουργία του εγκεφάλου μέχρι την εμμηνόπαυση.

Μεταξύ άλλων, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE ανέδειξε τα οφέλη της μουσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που αντιμετωπίζουν αρκετοί ενήλικες. Φαίνεται, όμως, ότι δεν είναι η μοναδική ηλικιακή ομάδα που διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα τον πόνο χάρη στη μουσική. Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο Pediatric Research, υποστηρίζει ότι μια νανουριστική μελωδία είναι ικανή να καταπραΰνει τον πόνο σε νεογνά που υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις.

Μια ομάδα ερευνητών από τη Νέα Υόρκη διεξήγαγε την έρευνα, θέλοντας να αξιολογήσει τα επίπεδα πόνου 100 νεογνών κατά τη διάρκεια μιας συνήθους αιμοληψίας από τη φτέρνα, που συνήθως πραγματοποιείται για τον έλεγχο καταστάσεων όπως ο ίκτερος.

Στη μελέτη, τα μισά νεογνά άκουσαν μια μελωδική σύνθεση του Μότσαρτ για 20 λεπτά πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας, καθώς και για 5 λεπτά μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης. Τα υπόλοιπα βρέφη δεν εκτέθηκαν σε κανένα είδος μουσικής. Η μέση ηλικία των νεογνών ήταν 2 ημέρες και γεννήθηκαν σε μέσο χρόνο κύησης 39 εβδομάδων. Λίγο περισσότερα από τα μισά μωρά ήταν αγόρια. Όλα τα βρέφη έλαβαν ένα τυπικό πρωτόκολλο φροντίδας, το οποίο περιελάμβανε τη χορήγηση 0,5 χιλιοστόλιτρων διαλύματος ζάχαρης 2 λεπτά πριν από την αιμοληψία.

Ένας ερευνητής, φορώντας ακουστικά ακύρωσης θορύβου, αξιολόγησε τα επίπεδα πόνου των βρεφών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εξέταση, λαμβάνοντας υπόψη του παράγοντες όπως οι εκφράσεις του προσώπου, η ένταση του κλάματος, τα μοτίβα αναπνοής, οι κινήσεις των άκρων και τα επίπεδα εγρήγορσης. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ένα ήσυχο δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό σε ελεγχόμενη θερμοκρασία περιβάλλοντος, χωρίς την παροχή ανακουφιστικών μέσων στα νεογνά, όπως για παράδειγμα πιπίλες.

Και οι δύο ομάδες εμφάνισαν κατά μέσο όρο μηδενικό πόνο πριν υποβληθούν στο τσίμπημα της φτέρνας. Ωστόσο, τα βρέφη που άκουσαν το νανούρισμα του Μότσαρτ κατέγραψαν «σημαντικά χαμηλότερες» βαθμολογίες πόνου κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη διαδικασία της αιμοληψίας σε σύγκριση με εκείνα που δεν άκουγαν μουσική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δρ. Saminathan Anbalagan, συντάκτη της μελέτης, οι βαθμοί πόνου για τα μωρά που εκτέθηκαν στη νανουριστική μελωδία ήταν μέτριοι (4, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 7) κατά τη διάρκεια του τρυπήματος της φτέρνας και μειώθηκαν στο 0 ένα ή δύο λεπτά μετά τη διαδικασία. Αντίθετα, οι βαθμολογίες των νεογνών που δεν εκτέθηκαν στη μουσική ήταν 7, 5,5 και 2 αντίστοιχα. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στους βαθμούς πόνου μεταξύ των δύο ομάδων 3 λεπτά μετά τη διαδικασία.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ηχογραφημένη μουσική μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος ανακούφισης από τον πόνο για νεογέννητα βρέφη που υποβάλλονται σε εξετάσεις. Οι ερευνητές θέλουν μελλοντικά να διερευνήσουν εάν οι ηχογραφήσεις των φωνών των γονέων έχει παρόμοια επίδραση.

Διαβάστε ακόμη:

Φάρμακα: Πιο αποτελεσματικά με μια απρόσμενη εναλλακτική βοήθεια – Δείτε πώς

Χρόνιος πόνος: Η ευχάριστη εναλλακτική θεραπεία που ανακουφίζει – Πότε είναι πιο αποτελεσματική

Εμμηνόπαυση: Το «αντίδοτο» που ανακουφίζει τα συμπτώματα και βελτιώνει την διάθεση