Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η υγεία του εμβρύου και η επιτυχής έκβαση της  κύησης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ίδιο έρχεται να επιβεβαιώσει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Fertility and Sterility, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στο ρόλο της διατροφής.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham ανέλυσαν 20 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 60.000 γυναίκες. Οι συμμετέχουσες αξιολογήθηκαν με βάση τις διατροφικές συνήθειες που είχαν τους μήνες πριν και λίγο μετά τη σύλληψη. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης αποκάλυψαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες αποβολής, σε αντίθεση με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, η οποία φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη φρούτων συσχετίστηκε με 61% μείωση του κινδύνου αποβολής, ενώ οι έγκυες που κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά αντιμετώπιζαν 41% μειωμένο κίνδυνο. Η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων μείωνε τον κίνδυνο κατά 37%, τα δημητριακά ολικής άλεσης κατά 33%, ενώ τα θαλασσινά και τα αυγά απομάκρυναν την απειλή αποβολής κατά 19%.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις τροφές και όσες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Αντίθετα, όσα προκαλούν φλεγμονή, όπως το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής. Γενικότερα, οι μελετητές υποστηρίζουν ότι μια ολοκληρωμένη διατροφή, που εστιάζει σε υγιεινές τροφές μπορεί να προστατεύσει το έμβρυο.

Δυστυχώς, η αποβολή αποτελεί αρκετά συχνό φαινόμενο, με τις εκτιμήσεις να υποστηρίζουν ότι 1 στις 6 εγκυμοσύνες καταλήγει σε αποβολή. Πολλά είναι τα πιθανά αίτια που προκαλούν την αποβολή και σχετίζονται με παράγοντες όπως τα χρωμοσώματα του μωρού, λοιμώξεις στη μήτρα και άλλα. Ωστόσο, καθώς σχεδόν οι μισές αποβολές παραμένουν ανεξήγητες, οι γονείς συχνά αναζητούν συμβουλές για το πώς να μειώσουν τον κίνδυνο.

Η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, δρ. Yealin Chung δήλωσε: «Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων δείχνει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μια υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ πριν από τη σύλληψη και στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην έκβαση μιας κύησης. Για το λόγο αυτό, ενθαρρύνουμε τα ζευγάρια να λάβουν σοβαρά υπόψη τις επιλογές ζωής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά και στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η υγιεινή διατροφή, η λήψη συμπληρωμάτων όπως η βιταμίνη D και το φυλλικό οξύ, η άσκηση και η προσπάθεια μείωσης του στρες είναι σημαντικά για μια έγκυο και μπορούν να συμβάλλουν στην εξασφάλιση μιας υγιούς κύησης. Τα ευρήματα αυτής της ανασκόπησης υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές επιλογές έχουν αντίκτυπο και μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμη:

Εγκυμοσύνη: O παράγοντας που αυξάνει κατά 44% τον κίνδυνο αποβολής

Κύηση: Η «αθώα» συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής

Κύηση: Αντιδιαβητικό φάρμακο προλαμβάνει την αποβολή