Μεγάλη ήταν η ανησυχία των νέων μαμάδων για τη μελλοντική υγεία των παιδιών τους, σε περίπτωση που νοσούσαν με κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αποτελέσματα μιας νεότερης μελέτης προσφέρουν τώρα μια ανακούφιση, τουλάχιστον για της ήπιες περιπτώσεις νόσησης της μητέρας και όσον αφορά την εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών.

Σύμφωνα με τη νεότερη αυτή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, οι δεξιότητες των παιδιών μεταξύ των 5 και 11 μηνών, που σχετίζονται με τη μάθηση, τη γλώσσα και την κινητική ανάπτυξη έμειναν άθικτες, για τις μητέρες που εμφάνισαν ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη COVID-19.

Παρά τα θετικά, όμως, αυτά αποτελέσματα, η έρευνα δε διευκρινίζει την επίδραση της σοβαρότερης λοίμωξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στα νεογέννητα, καθώς θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να δοθούν έγκυρες απαντήσεις.

«Η βιβλιογραφία μέχρι σήμερα έχει υποδείξει ότι τα βρέφη που εκτίθενται στη λοίμωξη COVID-19 στη μήτρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα, χωρίς να υπάρχουν άλλες σημαντικές δυσμενείς συνέπειες» αναφέρει σχετικά η συγγραφέας της μελέτης δρ. Dani Dumitriu, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής και ψυχιατρικής στο Vagelos College of Physicians and Surgeons του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές παρατήρησαν 407 βρέφη ηλικίας 5 έως 11 μηνών εξ αποστάσεως, προσαρμόζοντας ένα εργαλείο αξιολόγησης της ανάπτυξης των νεογνών. Η μέθοδος αυτή περιλάμβανε την επαφή των παιδιών με τρόφιμα και βρεφικά παιχνίδια, έτσι ώστε να εκτιμηθούν οι κινητικές δεξιότητές τους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τις γνωστικές και γλωσσικές τους δεξιότητες, χωρίς να γνωρίζουν όμως ποια μωρά είχαν εκτεθεί στον ιό.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Μαρτίου 2021 και του Ιουνίου 2022. Σχεδόν το ένα τρίτο των βρεφών που συμμετείχαν στη μελέτη γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν νοσήσει με τη λοίμωξη COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως ανέδειξαν τελικά τα αποτελέσματα, τα μωρά των οποίων οι μητέρες είχαν εμφανίσει ήπια συμπτώματα του κορωνοϊού, αναπτύσσονταν παρόμοια σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  με εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν είχαν ασθενήσει.

«Τόσο εμείς όσο και άλλες ερευνητικές ομάδες έχουμε δείξει ότι το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενέχει πολλούς κινδύνους για το βρέφος. Οι έγκυες γυναίκες, ενώ συνεχίζουν να προσπαθούν να αποφύγουν την προσβολή από τον ιό και μέσω του εμβολιασμού, θα πρέπει να αισθάνονται ανακουφισμένες και παράλληλα να επικεντρώνονται στην ολιστική ευημερία τους» καταλήγει η δρ Dumitriu.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της λοίμωξης στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές των βρεφών έδειξαν αντικρουόμενα αποτελέσματα και βασίστηκαν σε παρατηρήσεις που ανέφεραν οι γονείς σχετικά με την ανάπτυξη του νεογέννητου.

Διαβάστε επίσης: