Ο αυστηρός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σε εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 δεν οδηγεί μόνο στην καλύτερη διαχείριση της νόσου, αλλά συμβάλλει και στην καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, η ρύθμιση του σακχάρου μέσω ενός αυτοματοποιημένου υβριδικού συστήματος κλειστού βρόχου μειώνει τις επιπτώσεις της νόσου στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη λειτουργία του.

«Τα θετικά αυτά αποτελέσματα δίνουν την ελπίδα ότι ο αυστηρός έλεγχος της γλυκόζης μπορεί να ανατρέψει την βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών λόγω του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1» αναφέρει σχετικά η Δρ. Nelly Mauras, από το Σύστημα Υγείας Παίδων Nemours του Jacksonville και καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής της Κλινικής Mayo. Όπως εξηγεί «η χρήση ενός αυτοματοποιημένου υβριδικού συστήματος κλειστού βρόχου -ένα σύστημα χορήγησης ινσουλίνης συνδεδεμένο με μια συνεχή οθόνη παρακολούθησης γλυκόζης- συσχετίστηκε με καλύτερες συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα, οι οποίες μεταφράστηκαν στη μελέτη μας σε ποσοτικά μετρήσιμες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου και τη νόηση». 

Η πιλοτική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές από το Σύστημα Υγείας Παίδων Nemours και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Διεξήχθη μέσω των πέντε κέντρων του Δικτύου Έρευνας για τον Διαβήτη στα Παιδιά (DirecNet), το οποίο παρακολουθεί διαχρονικά παιδιά με και χωρίς διαβήτη για περίπου οκτώ χρόνια.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε 42 εφήβους ηλικίας 14 έως 17 ετών, που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 πριν από την ηλικία των οκτώ ετών και λάμβαναν ινσουλίνη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία ομάδα χρησιμοποιούσε ένα υβριδικό σύστημα χορήγησης ινσουλίνης κλειστού βρόχου και η άλλη λάμβανε τη συνήθη φροντίδα για τον διαβήτη. Οι ερευνητές διεξήγαγαν γνωστικές αξιολογήσεις και απεικόνιση του εγκεφάλου σε όλους τους εφήβους πριν και μετά την εξάμηνη περίοδο μελέτης.

Οι έφηβοι που χρησιμοποίησαν για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα το σύστημα ελέγχου γλυκόζης κλειστού βρόχου παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση από την ομάδα τυπικής φροντίδας σε βασικές εγκεφαλικές μετρήσεις, που είναι ενδεικτικές της φυσιολογικής ανάπτυξης του εγκεφάλου των εφήβων. Επίσης, είχαν καλύτερα γνωστικά αποτελέσματα (IQ) και λειτουργική εγκεφαλική δραστηριότητα.

Με άλλα λόγια, η υγεία του εγκεφάλου τους ήταν αντίστοιχη με εκείνη των εφήβων χωρίς σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Τι προσφέρει ο αυστηρός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα 

Το υβριδικό σύστημα χορήγησης ινσουλίνης κλειστού βρόχου, όταν χρησιμοποιείται σωστά και συνεχόμενα, αυξάνει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το σάκχαρο στο αίμα βρίσκεται σε υγιή επίπεδα. Επίσης, σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν και η ανίχνευση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημαδιών της υπογλυκαιμίας είναι δυσκολότερη.

Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα κλειστό όργανο παρακολούθησης της γλυκόζης (CGM) για τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα κάθε πέντε λεπτά μέσω ενός αισθητήρα κάτω από το δέρμα. Το σύστημα CGM συνδέεται ασύρματα με μια αντλία ινσουλίνης που ρυθμίζει την ποσότητα της ινσουλίνης με βάση την τελευταία ένδειξή του.

Διαβάστε επίσης:

Παιδί με Διαβήτη: Εκπαιδεύοντας την οικογένεια

Παχυσαρκία: Ένας ακόμα σοβαρός κίνδυνος «κρύβεται» στο επιπλέον βάρος