Πρόωρος τοκετός, υψηλή αρτηριακή πίεση κύησης και προεκλαμψία είναι μόλις μερικές από τις επιπλοκές που ενδέχεται να βιώσουν οι γυναίκες με ημικρανία κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες με ημικρανία με αύρα ενδέχεται να έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας από τις γυναίκες με ημικρανία χωρίς αύρα.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία της προκαταρκτικής μελέτης επρόκειτο να παρουσιαστούν στην 74η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. «Αύρα» στην ημικρανία ονομάζονται κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα, που συνήθως προηγούνται του πόνου, όπως οπτικές διαταραχές, και είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται σε λιγότερους από έναν στους τέσσερις. Στην προεκλαμψία συμπεριλαμβάνονται συμπτώματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή της μητέρας και του μωρού.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης, Alexandra Purdue-Smithe από το νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη, τα ευρήματα θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των γιατρών, έτσι ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα τους πιθανούς κινδύνους: «Σχεδόν το 20% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία υποφέρουν από ημικρανίες, ωστόσο η επίδραση της ημικρανίας στα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης δεν είναι πλήρως κατανοητή».

Τι εξέτασαν οι ερευνητές 

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία περισσότερων από 30 χιλιάδων περιπτώσεων εγκυμοσύνης που αφορούσαν σχεδόν 19 χιλιάδες γυναίκες σε μια περίοδο 20 ετών. Από αυτές τις εγκυμοσύνες, το 11% των γυναικών είχαν διαγνωστεί με ημικρανίες πριν από την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές διερεύνησαν διάφορες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, όπως ο πρόωρος τοκετός, ο διαβήτης κύησης, η υψηλή αρτηριακή πίεση κύησης, η προεκλαμψία και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Συμπέραναν ότι, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν παρουσιάζαν ημικρανίες, οι γυναίκες με ημικρανία είχαν:

  • 17% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού
  • 28% υψηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της κύησης
  • 40% υψηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας

Από τις 3.881 εγκυμοσύνες των γυναικών με ημικρανία, το 10% γεννήθηκαν πρόωρα, σε σύγκριση με το 8% των κυήσεων στις γυναίκες χωρίς ημικρανία. Επιπλέον, όσον αφορά την υψηλή αρτηριακή πίεση κύησης, παρατηρήθηκε στο 7% των κυήσεων μεταξύ των γυναικών με ημικρανία, σε αντίθεση με το 5% των κυήσεων σε γυναίκες χωρίς ημικρανία.

Η προεκλαμψία εμφανίστηκε σε διπλάσιο ποσοστό γυναικών με ημικρανία, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν ημικρανίες, σε ποσοστό 6% έναντι 3% αντίστοιχα. Επιπλέον, η «αύρα» ως σύμπτωμα στην ημικρανία επηρέαζε εξίσου. Ειδικότερα, οι γυναίκες που βίωναν ημικρανίες με αύρα είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς ημικρανία, ενώ εκείνες που είχαν ημικρανία χωρίς αύρα είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες.

Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ημικρανία δεν σχετιζόταν με το διαβήτη κύησης ή με το χαμηλό βάρος γέννησης.

«Ενώ οι κίνδυνοι αυτών των επιπλοκών είναι ακόμη αρκετά χαμηλοί συνολικά, οι γυναίκες με ιστορικό ημικρανίας θα πρέπει να γνωρίζουν και να συμβουλεύονται το γιατρό τους για πιθανούς κινδύνους εγκυμοσύνης», επισημαίνει η δρ. Purdue-Smithe. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ακριβώς γιατί η ημικρανία μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερους κινδύνους επιπλοκών. Οι γυναίκες με ημικρανία μπορεί να ωφεληθούν από την πιο στενή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι ώστε οι επιπλοκές να μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό».

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση στην Εγκυμοσύνη: Έχει σημασία αν η σύλληψη έγινε άνοιξη ή χειμώνα

Κύηση: Η επιπλοκή που απειλεί την όραση και την καρδιά της γυναίκας