Μέχρι σήμερα αυτό που γνωρίζαμε με βεβαιότητα είναι ότι τα παιδιά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητας ζάχαρης και πως η συνήθεια αυτή είναι ιδιαίτερα βλαπτική για την υγεία τους. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερες έρευνες «πιστοποιούν» πως, εκτός από την ζάχαρη, τα σημερινά παιδιά καταναλώνουν και πολύ αλάτι.

Ποιο είναι το πρόβλημα από την υπερβολική κατανάλωσή του; Μία διατροφή με πολύ αλάτι έχει αντίκτυπο στην πίεση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα στα εννιά παιδιά ηλικίας 8-17 ετών έχει υψηλότερη πίεση από το φυσιολογικό αλλά και περισσότερες πιθανότητες για υπέρταση ως ενήλικες. Επιπλέον, το νεφρικό σύστημα στα παιδιά και ειδικότερα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, δεν έχει «ωριμάσει» πλήρως, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις υψηλές ποσότητες αλατιού.

Επίσης, οι διατροφικές συνήθειες που διαμορφώνονται κατά την παιδική ηλικία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν και στην ενήλικη ζωή. Όσα παιδιά μάθουν από μικρή ηλικία να καταναλώνουν αλάτι και συνηθίζουν την αλμυρή γεύση «εθίζονται» σε αυτή, με αποτέλεσμα μελλοντικά η πρώτη τους προτίμηση για να ευχαριστηθούν το φαγητό να είναι κάτι αλμυρό. Τέλος, σύμφωνα με έρευνά τους που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στο Λονδίνο, τα παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας στη μετέπειτα ζωή τους, αλλά και να καθυστερήσουν να μπουν στην εφηβεία.

Για όλα τα παραπάνω, καλύτερα να αποφεύγεται η μαζική και καθημερινή κατανάλωση των παρακάτω τροφών από τα παιδιά: Πίτσα, μεξικάνικα πιάτα, σάντουιτς, αρτοποιήματα., κρύα τοστ με κρέας, σούπες, πατατάκια, τυρί, πουλερικά, κέτσαπ, μαγιονέζα, κύβοι, σκόνες μαγειρικής, σάλτσες κονσερβοποιημένες, καπνιστά και αλλαντικά τύπου σαλάμι, μπέικον, αλατισμένοι ξηροί καρποί, μπισκότα, έτοιμα γεύματα απ’έξω, δημητριακά πρωινού, αρτοσκευάσματα.

Οδηγίες για γονείς

– Περιορίστε όσο μπορείτε την προσθήκη αλατιού στα φαγητά που μαγειρεύετε. Εξαφανίστε την αλατιέρα από το τραπέζι και τοποθετήστε την σε ένα ντουλάπι το οποίο δεν μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση ένα μικρό παιδί.

– Μην αγοράζετε συχνά αλμυρά, επεξεργασμένα τρόφιμα και έτοιμα φαγητά όπως είναι τα τσιπς, τα ποπ κορν, τα junk food. Εάν το παιδί επιμένει, είναι προτιμότερο να φτιάξετε εσείς τα πατατάκια ή τα ποπ κορν.

– Όταν θέλετε να μειώσετε το αλάτι, πρέπει πρώτα να εστιάσετε στα φαγητά που τρώει το παιδί εκτός σπιτιού. Ιδανικά, καλό είναι να μην τρώει συχνά σε εστιατόρια ή μαγαζιά με junk food.

– Ελέγξτε τις ετικέτες των συσκευασμένων προϊόντων, ώστε να αποφεύγετε τα τρόφιμα που αποτελούν κρυφές πηγές νατρίου ή αλατιού τόσο στα παιδιά όσο και σε εσάς.

– Συγκρίνετε τα επίπεδα αλατιού μεταξύ παρόμοιων προϊόντων και προσπαθήστε να επιλέξετε αυτά με το χαμηλότερο αλάτι.

– Όταν βρίσκεστε για φαγητό εκτός σπιτιού ,επισημάνετε κατά την παραγγελία σας να αποφύγουν την έξτρα προσθήκη αλατιού στα παιδικά πιάτα ή ακόμη και στα δικά σας.

– Βάλτε στα παιδιά όρια για το πόσο συχνά μέσα στην εβδομάδα ή στο σχολείο θα μπορούν να τρώνε κάποιο αλμυρό σνακ.

– Αντικαταστήστε την καθημερινή κατανάλωση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι με άλλες πιο υγιεινές και φρέσκες επιλογές, όπως είναι ένα φρούτο, ανάλατοι ξηροί καρποί, ανάλατη αναρή, τυρί με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, δημητριακά και αρτοσκευάσματα με λιγότερο αλάτι, λαχανικά σε sticks, φρέσκους χυμούς, σπιτικά φαγητά, πατάτες στο φούρνο με λίγο λάδι και λιγότερο αλάτι.

– Εντάξτε στο μαγείρεμα σας μπαχαρικά όπως πάπρικα, δυόσμο, κανέλα και ρίγανη. Μ’ αυτόν τον τρόπο το φαγητό θα είναι νόστιμο ακόμη και με λιγότερο αλάτι!

– Προτιμήστε τα φρέσκα λαχανικά και όσπρια και όχι αυτά που είναι σε κονσέρβες. Μη μειώνετε τις τροφές που έχουν αλάτι αλλά και υψηλή θρεπτική αξία για το παιδί, όπως το γάλα και το γιαούρτι.