Υπάρχει μία χρόνια πάθηση από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι και διπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθειες.

Πρόκειται για την υπνική άπνοια, μια πάθηση που αποκαλείται και η νόσος με τα χίλια πρόσωπα λόγω  της ποικιλίας των συμπτωμάτων της. Στην υπνική άπνοια ο αεραγωγός φράζει στη διάρκεια του ύπνου με σοβαρότερες ενδείξεις της πάθησης αυτής το ροχαλητό, το αίσθημα πνιγμού στη διάρκεια της νύχτας και την ημερήσια κόπωση, ενώ πολλοί πάσχοντες παρουσιάζουν παχυσαρκία και υπέρταση. Ουσιαστικά η ανάσα σταματάει συχνά ενώ κοιμόμαστε.  Ροχαλητό και διακοπές αναπνοής τρομάζουν κατά την νύχτα. Έντονη υπνηλία με κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και διαταραχές στην μνήμη αλλά και το συναίσθημα κατά την ημέρα είναι κάποια από τα πολλά συμπτώματα.

Σημειώνετα ότι η περιοδική διακοπή στην οξυγόνωση κατά τον ύπνο έχει δυσμενή αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα αλλά και τον μεταβολισμό.

Σύμφωνα με την Δρ. Kelly Carden, πρόεδρο της Αμερικανικής Ένωσης για τον Ύπνο, κανείς δεν πρέπει να αγνοεί αυτά τα συμπτώματα καθώς η υπνική άπνοια όταν δεν αντιμετωπίζεται σωστά μπορεί να συσχετιστεί άμεσα με σοβαρές παθήσεις όπως:

  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Υπέρταση
  • Κολπική μαρμαρυγή
  • Ανθεκτική υπέρταση
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο

Εάν κοιμάστε και ξυπνάτε κουρασμένοι και ο/η σύντροφός σας παραπονιέται για το ροχαλητό σας τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπνικής άπνοιας.