Οι διατροφικές συστάσεις όσον αφορά στην κατανάλωση αυγού διχάζονται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το τοπίο φαίνεται να ξεδιαλύνει μια νέα εκτενής μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, και δείχνει ότι μπορούμε να τρώμε ένα αυγό κάθε μέρα χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούμε για την υγεία της καρδιάς μας.

«Η μέτρια κατανάλωση αυγών, δηλαδή περίπου ένα την ημέρα για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή θνησιμότητας, ακόμα και σε άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη», υποστηρίζει η επικεφαλής συγγραφέας και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, Δρ. Mahshid Dehghan.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα περισσότερων από 177.000 ανθρώπων που προήλθαν από τρεις εκτενείς, μακροχρόνιες διεθνείς μελέτες, στις οποίες περιλαμβάνονταν άνθρωποι διάφορων επιπέδων εισοδήματος από 50 χώρες του κόσμου. Οι περισσότεροι από αυτούς κατανάλωναν ένα ή λιγότερα αυγά ημερησίως, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το επίπεδο πρόσληψης είναι ασφαλές.

Επίσης, δε βρέθηκε κανένας συσχετισμός μεταξύ της κατανάλωσης αυγού και των συστατικών του και της χοληστερόλης ή άλλων παραγόντων κινδύνου. Πρόκειται για αποτελέσματα ισχυρά και ευρέως εφαρμόσιμα τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε πάσχοντες από αγγειακές παθήσεις.

Τα αυγά αποτελούν μια οικονομική πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, ωστόσο κάποιες διατροφικές οδηγίες ανά τα χρόνια συμβούλευαν τους ανθρώπους να περιορίσουν την κατανάλωσή τους σε λιγότερα από τρία την εβδομάδα, λόγω της ανησυχίας περί αύξησης του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Όπως, όμως, επεσήμανε ο επικεφαλής ερευνητές, Salim Yusuf, οι προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα αυγά και την υγεία έχουν αναδείξει αντιφατικά αποτελέσματα κι αυτό γιατί οι περισσότερες ήταν σχετικά μικρές σε μέγεθος και δεν περιελάμβαναν άτομα από πολλές χώρες.

«Η εκτενής αυτή μελέτη αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι μπορούμε να καταναλώνουμε ένα αυγό την ημέρα χωρίς κάποια καρδιαγγειακή επίπτωση», αναφέρουν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι δεν αναδείχθηκε καμία ανησυχητική επίδραση, ούτε σε ανθρώπους που πάσχουν ήδη από κάποια καρδιακή νόσο ή λαμβάνουν σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αυγά έχουν πράγματι υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αλλά είναι πολύ θρεπτικά με άλλους τρόπους. Σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως επίσης και πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνες, είναι μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που καθιστούν τελικά τα αυγά αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής.