Η ενίσχυση των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου στον οργανισμό μπορεί να βελτιώσει την αποκατάσταση του ασθενούς από εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience. Τα συμπληρώματα λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, λοιπόν, μπορεί να αποτελούν μια μη επεμβατική προσθήκη στις θεραπείες αποκατάστασης από εγκεφαλικού επεισόδιο.

Το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει την εγκεφαλική υγεία και άρα τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αναρρώνει από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, ένα προϊόν ζύμωσης από τα βακτήρια του εντέρου, αποτελούν στοιχείο-κλειδί για την εντερική υγεία, χωρίς ωστόσο να έχει διερευνηθεί επαρκώς ο ρόλος τους στην αποκατάσταση από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Δρ. Rebecca Sadler et al, η οποία ηγήθηκε της παρούσας μελέτης, πειραματίστηκε προσθέτοντας για τέσσερις εβδομάδες λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου στο πόσιμο νερό που κατανάλωναν τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα, πριν τους προκαλέσει τεχνητά εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως αποδείχθηκε, τα ποντίκια που έπιναν το νερό με τα λιπαρά οξέα βίωσαν καλύτερη αποκατάσταση από το εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με αυτά της ομάδας ελέγχου, είχαν, δηλαδή, μειωμένες κινητικές βλάβες και αυξημένους δενδρίτες στην ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης, μια δομή ζωτικής σημασίας για τη μνήμη.

Επιπρόσθετα, τα ποντίκια που είχαν καταναλώσει τα συμπληρώματα λιπαρών οξέων, εξέφραζαν περισσότερα γονίδια που σχετίζονται με τα νευρογλοιακά, τα ανοσοκύτταρα του εγκεφάλου. Η δραστηριότητα των νευρογλοιακών κυττάρων θα μπορούσε να ευθύνεται για τους αυξανόμενους δενδρίτες στη σπονδυλική στήλη και τα βελτιωμένα αποτελέσματα του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρόκειται για μια σχέση που υποδεικνύει ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου ενδεχομένως να μπορούν να λειτουργήσουν ως αγγελιοφόροι στη σχέση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου, επηρεάζοντας την απόκριση του εγκεφάλου στον τραυματισμό.