Η θεραπεία με τεστοστερόνη φαίνεται πως διπλασιάζει τον κίνδυνο που διατρέχει ένας άνδρας για πιθανώς απειλητικούς για τη ζωή θρόμβους στο αίμα, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

Όπως αποδείχθηκε, οι άνδρες που λάμβαναν τεστοστερόνη κατά τους έξι προηγούμενους μήνες, είχαν διπλάσιο κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, με τον αυξημένο κίνδυνο να ισχύει είτε στην περίπτωση που ο άνδρας είχε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είτε όχι, αλλά φάνηκε να είναι πιο έντονος στους μεσήλικες άνδρες από ό,τι στους μεγαλύτερους.

«Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να παροτρύνουν τους άνδρες ώστε να σκεφτούν διπλά το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν μια θεραπεία με τεστοστερόνη στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν φυσιολογικά συμπτώματα της γήρανσης, όπως η αύξηση του βάρους ή η σεξουαλική λειτουργία», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας, Rob Walker από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Minnesota.

Οι θεραπείες με τεστοστερόνη έχουν αυξηθεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην Αμερική, με τον εκεί Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων να εκδίδει προειδοποίηση το 2014 ότι τέτοιου είδους θεραπείες αυξάνουν τον κίνδυνο ενός άνδρα για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρ’όλα αυτά, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αμερικάνοι άνω των 30 ετών έλαβαν θεραπεία με τεστοστερόνη το 2016 και τα στοιχεία δείχνουν ότι συνεχίζει να συνταγρογραφείται σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από υπογοναδισμό, την κατάσταση όπου o οργανισμός δεν παράγει επαρκή ποσότητα της ανδρικής ορμόνης.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο που ενέχει η θεραπεία με τεστοστερόνη, ο Δρ. Walker και η ομάδα του ανέλυσαν ασφαλιστικά προγράμματα σχεδόν 40.000 ανδρών, επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε εκείνους που εμφάνιζαν είτε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είτε πνευμονική εμβολή, κατάσταση που παρουσιάζεται όταν ένας θρόμβος απελευθερώνεται και μεταφέρεται στους πνεύμονες, εμποδίζοντας ένα μέρος ή το σύνολο των αποθεμάτων τους σε αίμα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, λοιπόν, οι άνδρες που δεν είχαν χαμηλή τεστοστερόνη και έλαβαν την ορμόνη είχαν 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης μέσα σε έξι μήνες, ενώ για όσους έπασχαν από υπογοναδισμό ο κίνδυνος ήταν δύο φορές μεγαλύτερος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, ότι οι κίνδυνος ενδέχεται να είναι ακόμα πιο αυξημένος για τους άνδρες μέσης ηλικίας που λαμβάνουν τεστοστερόνη για να αντιμετωπίσουν συμπτώματα της γήρανσης, αν και τα ευρήματα αυτά δεν ήταν στατιστικά σημαντικά, όπως σημειώνει ο Δρ. Walker. «Στους άνδρες με υπογοναδισμό, οι κάτω των 65 είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με τους άνω των 65 των οποίων ο κίνδυνος ήταν μόλις 1,5 φορά μεγαλύτερος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Η τεστοστερόνη φέρει αυτόν τον κίνδυνο επειδή αυξάνει τη συνοχή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που καθιστούν το αίμα πιο πυκνό και τη ροή του πιο υποτονική και ενισχύει τη δράση των αιμοπεταλίων, των κυττάρων του αίματος που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία θρόμβων.

Καταληκτικά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα ήταν πιο ασφαλές να αποφεύγεται η χρήση τεστοστερόνης στους ασθενείς που δεν πάσχουν από υπογοναδισμό, προσθέτοντας ότι για τους άνδρες που κρίνεται απαραίτητη η θεραπεία τεστοστερόνης λόγω του υπογοναδισμού θα πρέπει να πραγματοποιείται εκτενής παρακολούθηση για θρόμβους στο αίμα.