Την προσπάθεια ορισμένων ανθρώπων να προσθέσουν λαχανικά στη διατροφή τους, δυσχεραίνει ένα συγκεκριμένο γονίδιο. Αιτία, οι οργανικές ενώσεις που προκαλεί οι οποίες δημιουργούν ευαισθησία στις πικρές γεύσεις. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε προκαταρκτική έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι που θα παρουσιαστεί στο φετινό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Τα γονίδιά σας επηρεάζουν τη γεύση, η οποία με τη σειρά της αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των τροφών», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jennifer L. Smith. «Πρέπει να εξεταστεί η γεύση των ασθενών αν θέλουμε να ακολουθούν τις διατροφικές οδηγίες».

Ο καθένας κληρονομεί δύο αντίγραφα του γονιδίου TAS2R38 το οποίο επηρεάζει τη γεύση. Οι άνθρωποι που κληρονομούν δύο αντίγραφα της μετάλλαξης που ονομάζεται AVI, δεν είναι ευαίσθητοι σε πικρές γεύσεις από συγκεκριμένες χημικές ουσίες. Όσοι μαζί με ένα αντίγραφο AVI έχουν και ένα με την ονομασία PAV, διακρίνουν τις πικρές γεύσεις των χημικών ουσιών, ενώ τα άτομα με δύο αντίγραφα PAV, είναι άνθρωποι που βρίσκουν τα ίδια τρόφιμα εξαιρετικά πικρά.

«Πρόκειται για εξαιρετικά πικρή γεύση. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιθανό να βρουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο  αρκετά πικρά. Μπορεί επίσης να αντιδράσουν αρνητικά στη μαύρη σοκολάτα, τον καφέ, ακόμα και τη μπύρα», δήλωσε η Δρ. Smith.

Οι ερευνητές ανέλυσαν απαντήσεις σε ερωτηματολόγια για τη συχνότητα πρόσληψης τροφίμων από 175 άτομα, των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 52 έτη, ενώ το 70% αυτών ήταν γυναίκες. Διαπιστώθηκε πως τα άτομα με δύο γονίδια PAV ήταν 2,5 φορές πιθανότερο να συγκαταλέγονται στους ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αρκετά λαχανικά. Από την άλλη, η πικρή γεύση δεν φάνηκε να επηρεάζει την ποσότητα αλατιού, λιπαρών ή ζάχαρης που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

«Σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαν να προσλαμβάνουν περισσότερη ζάχαρη και αλάτι για να αντισταθμίσουν την πικρή γεύση των τροφίμων, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Μελλοντικά ελπίζουμε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε γενετικές πληροφορίες για να αντιληφθούμε ποια λαχανικά μπορεί να γίνονται ευκολότερα αποδεκτά και ποια μπαχαρικά είναι πιο ελκυστικά για τους ανθρώπους με δύο γονίδια PAV, καταφέροντας να γίνει ευκολότερη για αυτούς η κατανάλωση λαχανικών», κατέληξε η Δρ. Smith.