Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανησυχούν μήπως και το παιδί που κυοφορούν εκδηλώσει αλλεργίες και πως μπορούν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά όταν και οι ίδιες υποφέρουν από κάποια αλλεργία ή άσθμα.

Δύο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) στο Χιούστον, εξηγούν πώς η προγεννητική διατροφή και ο τρόπος γέννησης και οι πρακτικές σίτισης του νεογνού μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών.

Στα πλαίσια της μελέτης με τίτλο ‘How a Baby is Delivered and How They Feed Can Affect Allergy Onset’, εξετάστηκαν ιατρικά αρχεία για 158.422 παιδιά και εντοπίστηκαν παιδιά με έως τέσσερις αλλεργίες: έκζεμα, διατροφικές αλλεργίες, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα.

«Ερευνήσαμε αν τα παιδιά γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική τομή και αν θηλάζονταν αποκλειστικά, ή συμπληρωματικά. Παρατηρήσαμε πως ο φυσιολογικός τοκετός είχε σχετιστεί με μειωμένα ποσοστά εκδήλωσης αλλεργίας. Επιπρόσθετα, είτε το παιδί τρεφόταν μόνο μέσω θηλασμού, είτε ο θηλασμός ήταν συμπληρωματικός, παρατηρήθηκε μείωση στην εκδήλωση αλλεργιών. Τέλος, παρότι η μητέρα δεν μπορεί να ελέγχει πάντα τον τρόπο γέννησης, ο θηλασμός φαίνεται να είναι χρήσιμος για τη μείωση της εμφάνισης αλλεργιών στο παιδί», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. David Hill.

Η δεύτερη μελέτη με τίτλο ‘Mother’s Diet During Pregnancy and Allergy History Affect Offspring – This Healthy Start’, που πραγματοποιήθηκε στο Ντένβερ, εξέτασε κατά πόσο υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της διατροφής της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, του ιστορικού αλλεργικών νόσων και αν το παιδί ανέπτυξε έκζεμα ή/και τροφικές αλλεργίες μετέπειτα.

«Εξετάσαμε 1.315 εγκύους και καταγράψαμε τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς επίσης και το ιστορικό τους για αλλεργίες», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Carina Venter. «Διαπιστώσαμε πως τα παιδιά μητέρων με μικρή ποικιλία στη διατροφή τους, μαζί με ιστορικό αλλεργικών νόσων, ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν έκζεμα ή/και διατροφικές αλλεργίες. Από τις μητέρες που παρατηρήθηκε πως δεν είχαν ποικιλία στη διατροφή τους και είχαν προσωπικό ιστορικό αλλεργικής νόσου, το 33% των παιδιών είχαν διαγνωσθεί με έκζεμα ή/και διατροφικές αλλεργίες στην ηλικία των δύο ετών. Από τις εναπομείνασες μητέρες που είχαν διατροφική ποικιλία, με ή χωρίς προσωπικό ιστορικό αλλεργιών, το 21% των παιδιών διαγνώστηκαν με έκζεμα ή και διατροφική αλλεργία κατά την ηλικία των δύο ετών» συμπλήρωσε η ερευνήτρια.

«Οι έγκυες, ειδικά εκείνες με αλλεργίες, πρέπει να γνωρίζουν πως η διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες του παιδιού να αναπτύξει έκζεμα ή/και τροφικές αλλεργίες», πρόσθεσε καταληκτικά εις εκ των συγγραφέων της μελέτης Δρ. David Fleischer.