Οι προσπάθειες να κατανοηθεί η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας οδήγησαν τους ερευνητές στη διαπίστωση πως η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και υδατανθράκων φαίνεται να είναι υπεύθυνη.

Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας επηρεάζει σημαντικό αριθμό ανθρώπων και συνδέεται με επιπτώσεις στην υγεία και την κοινωνία από τον αυξημένο κίνδυνο σφαλμάτων που προκαλούν ατυχήματα στο χώρο εργασίας, σε καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα.

Η ερευνητική ομάδα του Δρ. Yohannes Adama Melaku, εξέτασε δεδομένα για 4.033 συμμετέχοντες ηλικίας 18-90 ετών μεταξύ των περιόδων 1999-2000 και 2018-2019. Τα ευρήματα δείχνουν πως η υπερβολική υπνηλία σχετίζεται με τη διατροφή, κάτι που είχε προηγουμένως εντοπιστεί και σε άλλες, πολύ μικρότερες, μελέτες.

«Ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για να εξετάσουμε τα στοιχεία για την υπνηλία εντός της ημέρας σε ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα. Εξήχθη μία θεωρία και είδαμε πως έβρισκε εφαρμογή και στον γενικό πληθυσμό», εξηγεί ο Δρ. Melaku.

«Εφαρμόσαμε μεθόδους προόδου για να διερευνήσουμε την επίδραση υποκατάστασης ενός μακροθρεπτικού συστατικού από άλλα μακροθρεπτικά συστατικά. Με άλλα λόγια εξετάσαμε την επίδραση της αλλαγής των θρεπτικών ουσιών στη διατροφή χωρίς να αλλάξουμε την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώθηκαν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients δείχνει συνοπτικά πως η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών συσχετίστηκε θετικά με το αίσθημα της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ παρατηρήθηκε μέτριας έντασης παρόμοια συσχέτιση με την πρόσληψη υδατανθράκων. Από την άλλη η πρόσληψη πρωτεΐνης σχετίστηκε αντίστροφα με την υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας και ο Δρ. Melaku και οι συνεργάτες του πιστεύουν πως είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί αν η αντικατάσταση της πληθώρας κορεσμένων λιπαρών και υδατανθράκων με περισσότερες πρωτεΐνες θα αντιμετώπιζε την υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας.

«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στην πρόληψη του κινδύνου υπνηλίας κατά τη διάρκεια της μέρας», εξηγεί ο καθηγητής Adams.

«Οι άνθρωποι που βιώνουν υπνικές διαταραχές όπως η αποφρακτική άπνοια, που έχουν διαταραγμένο κιρκαδιανό ρυθμό, όπως οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από παρεμβάσεις στη διατροφή για να περιοριστεί η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Επιπλέον, τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εγρήγορση και τη συγκέντρωση, παράγοντες ιδιαίτερα σημαντικούς σε ορισμένα επαγγέλματα» καταλήγουν οι ερευνητές.