Οι ηπατικές νόσοι και η κίρρωση του ήπατος που αποτελούν αιτία χιλιάδων θανάτων ετησίως, σύντομα αναμένεται να ανήκουν στον παρελθόν.

Σύμφωνα με νέα έρευνα οι επιστήμονες της Κλινικής Mayo υποστηρίζουν ότι οι βλάβες του ήπατος που προκαλούνται από παράγοντες όπως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η ηλικία, άλλες νόσοι ή οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί είναι δυνατό να αναστραφούν.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούν να αποκλείσουν τις δύο πρωτεΐνες που μεταφέρουν τις οδηγίες για την δημιουργία των ινοβλαστών  (που προκαλούν το σχηματισμό ουλώδους ιστού) κατορθώνοντας να αντιστρέψουν τη διαδικασία της ίνωσης.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο πρωτεΐνες που ενεργοποιούν ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με την έναρξη της διαδικασίας ουλοποίησης στους πνεύμονες και το ήπαρ.

Οι πρωτεΐνες YAP και TAZ, σχετίζονται και με άλλες ασθένειες, κυρίως διάφορες μορφές καρκίνου. Παρά το γεγονός ότι οι ΥΑΡ και ΤΑΖ προσπαθούν να σταματήσουν τόσο την ανάπτυξη του όγκου όσο και των ινοβλαστών, εντούτοις οι επιστήμονες δεν θα μπορούσαν απλά να τις αποκλείσουν χωρίς να διαταράξουν την αλυσίδα άλλων βιολογικών διεργασιών. Μελετώντας προσεκτικά τους ινοβλάστες για να βρεθεί ένας τρόπος να αποκλειστούν οι ΥΑΡ και ΤΑΖ, οι ερευνητές ανακάλυψαν την ντοπαμίνη.

«Ως επί το πλείστον, η ντοπαμίνη μελετάται για διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και μας εξέπληξε το ότι βρήκαμε υποδοχείς ντοπαμίνης που εκφράζονται σε ινοβλάστες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Daniel Tschumerlin.

«Επιπρόσθετα, πέρα από την παρακολούθηση της ρύθμισης της σηματοδότησης της ντοπαμίνης στους πνεύμονες, αναπτύσσουμε νέα μόρια για να στοχεύσουμε τον υποδοχέα ντοπαμίνης καθώς πιστεύουμε ότι είναι υποσχόμενη η προσπάθεια προσαρμογής αυτής της προσέγγισης στις ανθρώπινες ασθένειες», πρόσθεσε ο Δρ. Tshumerlin, για το εν λόγω εύρημα.