Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης ενδεχομένως να είναι επωφελη για άτομα χωρίς υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Η έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία στην επιστημονική συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους που συνεπάγεται η ασπιρίνη ειδικά σε άτομα χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο.

Όπως έχει τεκμηριωθεί από αναρίθμητες μελέτες, η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Αλλά είναι γνωστό ότι επίσης αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Συνεπώς, εδώ και χρόνια διεξάγεται ένας επιστημονικός διάλογος σχετικά με το αν τα οφέλη της ασπιρίνης είναι τελικά περισσότερα από τους κινδύνους ειδικά σε ότι αφορά στα άτομα χωρίς γνωστή, δηλαδή διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία μελέτησε 245.028 άτομα (43,6% γυναίκες), ηλικίας 30-79 ετών χωρίς εδραιωμένη καρδιαγγειακή νόσο με στόχο να εντοπίσει αυτούς που πιθανόν να αποκόμιζαν οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης. Το ξεκάθαρο όφελος της ασπιρίνης υπολογίστηκε για κάθε συμμετέχοντα αφαιρώντας τον αριθμό των καρδιαγγειακών συμβάντων που πιθανόν να αποτραπούν από τον αριθμό των μειζόνων αιμορραγιών που ενδέχεται να προκληθούν σε διάστημα πέντε ετών.

Εν τέλει οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 2,5% των γυναικών και το 12,1% των ανδρών χωρίς εδραιωμένη καρδιαγγειακή νόσο ήταν πιθανόν να αποκομίσουν ξεκάθαρο όφελος από τη θεραπεία με ασπιρίνη για πέντε χρόνια, εάν η νοσηλεία ή ο θάνατος λόγω οξείας καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να θεωρηθούν ισοδύναμα με νοσηλεία ή θάνατο λόγω οξείας μείζονος αιμορραγίας. Τα ποσοστά αυξήθηκαν στο 21% για τις γυναίκες και στο 41% για τους άνδρες όταν ένα καρδιαγγειακό συμβάν θεωρήθηκε ότι ισοδυναμεί με δύο μείζονες αιμορραγίες.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι, ενδεχομένως τα αποτελέσματα να μην αφορούν πληθυσμούς εκτός Νέας Ζηλανδίας.