Παρότι οι συστάσεις για τη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών αναφέρονται στον περιορισμό της χρήσης τους, ένας στους πέντε γιατρούς εξακολουθεί να τα χορηγεί σε ασθενείς με  παροξύνσεις άσθματος. Ωστόσο, αυτό το μοτίβο δεν ακολουθείται από όλες τις ειδικότητες των γιατρών, καθώς το 25% των πνευμονολόγων ή των γενικών γιατρών τα συνταγογραφεί, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιάτρων είναι μηδενικό.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από νεότερη μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος και Έλληνες γιατροί και δημοσιεύτηκε στο Clinical and Translational Allergy. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη θεραπεία των παροξύνσεων του άσθματος συνιστούν τη χορήγηση βρογχοδιασταλτικών, σε συνδυασμό με εισπνεόμενα ή και κορτικοστεροειδή. Συνεπώς, αν και δεν προκρίνεται η συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, φαίνεται πως αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία, συνταγογραφούνται συχνά.

Για να διερευνήσουν τα ποσοστά συνταγογράφησης αντιβιοτικών και τις επιδράσεις τους, οι ερευνητές απέστειλαν ερωτηματολόγια στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας και συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πολωνία. Συνολικά, απάντησαν 252 γιατροί, ενώ αντίστοιχα δήλωσαν ότι υπάρχει έλλειψη κατευθυντήριων γραμμών για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Σημαντικοί κλινικοί παράγοντες για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών από τους επαγγελματίες υγείας ήταν τα πυώδη πτύελα, οι μη φυσιολογικοί πνευμονικοί ήχοι κατά την ακρόαση, ο πυρετός και η παρουσία συννοσηροτήτων.

Όπως διαπιστώθηκε από τις απαντήσεις, το 19% των γιατρών χορηγούν τα αντιβιοτικά διαφόρων κατηγοριών με ευρύ φάσμα μεταξύ των διαφόρων υποειδικοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, μεγαλύτερες ήταν οι πιθανότητες συνταγογράφησης για πνευμονολόγους και  γενικούς ιατρούς (25%) και αλλεργιολόγους (17%). Όσον αφορά τις κατηγορίες αντιβιοτικών που προτείνονταν συχνότερα, οι μακρολίδες ήταν στην κορυφή (46%) με την πενικιλίνη (42,9%) να ακολουθεί.

Συμπερασματικά, η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη καθορισμού κατευθυντήριων οδηγιών βασισμένων σε στοιχεία, με στόχο την ορθολογικότερη συνταγογράφηση αντιβιοτικών σε ασθενείς με παροξύνσεις άσθματος.

Άλλωστε, η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις χορηγούνται αλόγιστα και χωρίς να είναι απαραίτητο, οδηγώντας στη δημιουργία ανθεκτικών βακτηρίων.

Διαβάστε επίσης:

Παιδικό άσθμα: Ένα στα τρία περιστατικά αποδίδεται στη ρύπανση του αέρα

Άσθμα: Ο παράγοντας – κλειδί που θωρακίζει τους πνεύμονες του παιδιού

Άσθμα: Ο αναπνευστικός ιός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του σε παιδιά 5 ετών