Από την ώρα που θα εμβολιαστούμε μέχρι το χέρι στο οποίο θα γίνει η ένεση, αρκετοί και διαφορετικοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην καλύτερη ανοσοποίηση. To βέβαιο είναι πως σίγουρα δεν παρουσιάζουν όλοι την ίδια αποτελεσματικότητα, ενώ και η ηλικία παίζει κάποιο ρόλο, καθώς η αποτελεσματικότητα στους ηλικιωμένους κυμαίνεται από 17-53%, αφήνοντας ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού ανοχύρωτο.

Είναι, όμως, η ηλικία ένας καλός παράγοντας που μπορεί να προβλέψει την ποιότητα της θωράκισης του οργανισμού; Αν και το ανοσοποιητικό σύστημα με τη γήρανση εξασθενεί, χωρίς όμως όλοι να γερνούν με τον ίδιο τρόπο, μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Aging Cell, αποκαλύπτει μια ακόμα αιτία για τις διαφορές στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης.

Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα της έρευνας, τα ανοσοκύτταρα παίζουν βασικότερο ρόλο στην ανοσία απ’ ότι η ηλικία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Groningen και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Ολλανδίας, θέλοντας να το διερευνήσουν περαιτέρω πώς το εμβόλιο θα δράσει στα διαφορετικά άτομα, ταξινόμησαν τα άτομα σε διαφορετικούς «ανοσότυπους» με βάση το ανοσοποιητικό προφίλ τους σε κυτταρικό επίπεδο.

Ειδικότερα, ανέλυσαν τα ανοσοποιητικά προφίλ σε περισσότερα από 300 άτομα ηλικίας 25-98 ετών, τόσο πριν όσο και μετά τον εμβολιασμό τους με το αντιγριπικό εμβόλιο. Πριν τον εμβολιασμό, η ερευνητική ομάδα εντόπισε δύο ανοσοτύπους, εκ των οποίων ο ένας συσχετίστηκε με χαμηλή ανταπόκριση και ο άλλος με ισχυρή ανταπόκριση στο εμβόλιο.

Τα ευρήματα κατέδειξαν ότι η ηλικία δεν είναι καλός προγνωστικός παράγοντας ανταπόκρισης στο εμβόλιο της γρίπης, σε αντίθεση με τα βασικά ανοσολογικά προφίλ τα οποία μπορούν να δώσουν μια πιο ακριβή πρόβλεψη.

«Η μελέτη μας, αξιοποιώντας την καινοτόμο ιδέα των ανοσοτύπων, αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το προφίλ του ανοσοποιητικού συστήματος του κάθε ατόμου επηρεάζουν την ανταπόκρισή του στον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Με τον εντοπισμό συγκεκριμένων ανοσοτύπων που σχετίζονται με περιορισμένη ή ισχυρή ανταπόκριση των αντισωμάτων τους, αποκαλύψαμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη αρχική κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανταπόκρισή του στον εμβολιασμό» ανέφερε σχετικά ο Δρ Alper Cevirgel, επικεφαλής συγγραφέας του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας και το τμήμα Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Groningen.

Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία, θα μπορούσαν ευκολότερα να εντοπιστούν τα άτομα που θα ωφεληθούν περισσότερο από ένα εμβόλιο κατά της γρίπης, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών εμβολιασμού με σκοπό την κάλυψη και των ατόμων που σήμερα δεν προστατεύονται επαρκώς από τα τρέχοντα εμβόλια.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός και Γρίπη: Η συνήθεια που μας καθιστά πιο ευάλωτους στους δυο ιούς