Όσοι πάσχουν συχνά από ημικρανίες, γνωρίζουν πολύ καλά το μέγεθος του προβλήματος που προκαλούν. Σε αρκετές περιπτώσεις, αδυνατούν μέχρι και να εκτελέσουν τις πιο απλές εργασίες, επιθυμώντας να κλείσουν απλά τα μάτια τους και να μην ασχοληθούν με τίποτα. Πολλές φορές μάλιστα, τα αναλγητικά δεν προσφέρουν την απαιτούμενη ανακούφιση. Τι μπορούν επομένως να κάνουν όσοι υποφέρουν για να νιώσουν καλύτερα;

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Neurology, αναδεικνύει ότι μια κατηγορία φαρμάκων, που ονομάζονται τριπτάνες, είναι η πιο χρήσιμη επιλογή, με ένα συγκεκριμένο φάρμακο να βρίσκεται στην κορυφή. Τα δεδομένα αυτά βασίστηκαν σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από τη χρήση μιας δωρεάν εφαρμογής με την ονομασία My Migraine Buddy. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τις κρίσεις ημικρανίας τους και να αξιολογούν τη χρησιμότητα των φαρμάκων που λαμβάνουν.

Τα στοιχεία της μελέτης αφορούσαν σε περίπου 278.000 άτομα -κυρίως γυναίκες- για μια περίοδο έξι ετών που έληξε τον Ιούλιο του 2020. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τις θεραπείες ημικρανίας που χρησιμοποιούσαν ως «χρήσιμες», «αρκετά χρήσιμες» ή «καθόλου χρήσιμες». Οι ερευνητές από την πλευρά τους εξέτασαν 25 φάρμακα από επτά κατηγορίες σκευασμάτων, για να συμπεράνουν ποια ήταν πιο χρήσιμα για την ανακούφιση από τις ημικρανίες.

Όπως διαπίστωσαν, μετά τις τριπτάνες, οι επόμενες πιο αποτελεσματικές κατηγορίες φαρμάκων ήταν η εργοταμίνη, όπως η διυδροεργοταμίνη, και τα αντιεμετικά όπως η προμεθαζίνη. Τα τελευταία βοηθούν στην ανακούφιση της ναυτίας, ενός άλλου κοινού συμπτώματος της ημικρανίας.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα επικυρώνουν τις τρέχουσες συστάσεις κατευθυντήριων γραμμών για τη θεραπεία της ημικρανίας, οι οποίες κατατάσσουν τις τριπτάνες ως επιλογή πρώτης γραμμής. «Εάν έπρεπε να φτιάξω μια λίστα με τα πιο χρήσιμα φάρμακα για την ημικρανία, θα ήταν πολύ παρόμοια με αυτή που συμπέρανε αυτή η μελέτη» παρατηρεί η Δρ Elizabeth Loder, καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής του Τμήματος Κεφαλαλγίας στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

Πώς τα πήγαν τα υπόλοιπα σκευάσματα;

Εκτός από τα παραπάνω φάρμακα, η ιβουπροφαίνη ήταν το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο στη μελέτη. Ωστόσο, μόνο το 42% των περιπτώσεων βρήκε τη δράση του «χρήσιμη», ενώ αντίστοιχα η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) ήταν λιγότερο χρήσιμη, βοηθώντας μόλις το 37% των περιπτώσεων. Ένα κοινό φάρμακο περιέχει ασπιρίνη, παρακεταμόλη και καφεΐνη λειτούργησε μόνο λίγο καλύτερα από την ιβουπροφαίνη, ή περίπου τις μισές φορές.

Όταν, όμως, οι ερευνητές συνέκριναν τη χρησιμότητα άλλων φαρμάκων με την ιβουπροφαίνη, διαπίστωσαν:

  • Οι τριπτάνες βαθμολογήθηκαν πέντε έως έξι φορές πιο αποτελεσματικές από την ιβουπροφαίνη. Το φάρμακο με την υψηλότερη βαθμολογία, η ελετριπτάνη, βοήθησε στο 78% των περιπτώσεων, ενώ η ζολμιτριπτάνη και σουματριπτάνη κατά 74% και 72% αντίστοιχα.
  • η εργοταμίνη αξιολογήθηκε ως τρεις φορές πιο χρήσιμες από την ιβουπροφαίνη.
  • τα αντιεμετικά ήταν 2,5 φορές πιο χρήσιμα από την ιβουπροφαίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα μελέτη, περίπου το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων χρησιμοποίησαν δύο φάρμακα και ένας μικρότερος αριθμός χρησιμοποίησε τρία ή περισσότερα φάρμακα. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν τη σειρά με την οποία οι άνθρωποι έπαιρναν τα φάρμακα. Όσον αφορά τα φάρμακα για τη ναυτία, δεν κατέστη σαφές εάν οι άνθρωποι αξιολογούσαν τη χρησιμότητά τους στη ναυτία και όχι στον πονοκέφαλο.

«Οι ημικρανίες είναι πιο συχνές σε νέους, υγιείς ανθρώπους που προσπαθούν να συνδυάσουν την εργασία με την ανατροφή των παιδιών. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή την εφαρμογή αξιολογούν υψηλότερα σε αποτελεσματικότητα τις τριπτάνες, επειδή από ιατρικής άποψης, τα φάρμακα αυτά έχουν λίγες παρενέργειες» καταλήγει η Δρ Elizabeth Loder.

Διαβάστε ακόμη:

Ημικρανία: Επτά βήματα που σταματούν την κρίση πριν ακόμη ξεκινήσει

Έρευνα: Αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού διατρέχουν οι πάσχοντες από ημικρανία

Ημικρανία: Δύο ανησυχητικές αλλαγές που εμφανίζονται σιωπηλά στους ασθενείς