Πέντε είναι οι τύποι καρκίνου που η Ελλάδα ξεπερνά τη μέση θνητότητα των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης (6η χειρότερη θέση), του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος (4η χειρότερη θέση), η λευχαιμία (6η χειρότερη) και ο καρκίνος του ήπατος (6η χειρότερη).

Επιπλέον, χαμηλότερη θνητότητα παρατηρείται σε 9 από τις 13 σοβαρές μορφές καρκίνου, έχοντας όμως πολύ καλύτερα ποσοστά επιβίωσης στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (7η καλύτερη) και του παχέος εντέρου (3η καλύτερη).

Αυτά είναι μόλις μερικά από τα συμπεράσματα της πρόσφατης έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με τίτλο «Ξεπερνώντας τις ανισότητες κατά του καρκίνου στην ΕΕ, στο επίκεντρο η πρόληψη και η έγκαιρη ανίχνευση», η οποία εξέτασε τις πολιτικές και τις δράσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου, με έμφαση στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου, τη βελτίωση της εμβέλειας του προσυμπτωματικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπιση των σχετικών τάσεων και ανισοτήτων στον καρκίνο.

Ο επιπολασμός στην Ευρώπη

Όπως συμπεραίνει συνολικά η έκθεση, η θνησιμότητα από καρκίνο παραμένει υψηλή (αντιπροσωπεύει το 22,5% του συνόλου των θανάτων) και διαφέρει κατά 1,6 φορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Ισλανδίας και Νορβηγίας. Τα πιο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο, τυποποιημένα κατά ηλικία, παρατηρούνται στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Κροατία, Ουγγαρία, Λετονία, Σλοβακική Δημοκρατία και Σλοβενία), ενώ οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης και οι σκανδιναβικές χώρες (Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Ισπανία και Σουηδία) έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος θανάτου διαφέρει ακόμα και στο εσωτερικό των χωρών. Για παράδειγμα, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο διαφέρουν έως και 37% μεταξύ των περιφερειών της Ρουμανίας και τουλάχιστον 30% μεταξύ των περιφερειών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας.

Συνολικά, εκτιμάται ότι το 2022 υπήρχαν 2,78 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου (σε όλες τις περιοχές, εκτός από τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος) στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ισλανδία και τη Νορβηγία. Σε σύγκριση με το 2020, παρατηρείται αύξηση κατά περίπου 65.000 περιστατικά.

Αναφορικά με το φύλο, οι άνδρες έχουν σχεδόν 70% υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τις γυναίκες, ενώ όσοι έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, παρουσιάζουν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με αυτούς με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο- ενώ για τις γυναίκες, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 1,7 φορές.

Διαβάστε επίσης: 

Καρκίνος Ωοθηκών: Νεότερες θεραπείες επιμηκύνουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών

Καρκίνος – Έρευνα: Η οικονομική Οδύσσεια των ασθενών – Πότε και γιατί βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη