Η εκπαίδευση σώζει ζωές ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την τοποθεσία και το κοινωνικό και δημογραφικό υπόβαθρο. Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύεται στο The Lancet Public Health.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 2% με κάθε επιπλέον έτος εκπαίδευσης, δηλαδή όσοι ολοκλήρωσαν έξι χρόνια δημοτικού είχαν κατά μέσο όρο 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ολοκληρώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο κίνδυνος θανάτου μειωνόταν κατά 25% σχεδόν, ενώ 18 χρόνια εκπαίδευσης συνδέθηκαν με μικρότερο κίνδυνο κατά 34%. Τα οφέλη της εκπαίδευσης είναι μεγαλύτερα για τους νέους, ωστόσο και άτομα άνω των 50 ή των 70 ετών εξακολουθούν να επωφελούνται από τις προστατευτικές επιδράσεις της εκπαίδευσης.

Σε άλλο στάδιο της μελέτης, η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις επιπτώσεις της εκπαίδευσης με άλλους επιδραστικούς παράγοντες, όπως η υγιεινή διατροφή, το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ, και διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια. Χαρακτηριστικά, τα οφέλη από 18 χρόνια εκπαίδευσης ήταν συγκρίσιμα με αυτά της κατανάλωσης ιδανικής ποσότητας λαχανικών.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι πλήρης αποχή από τη σχολική εκπαίδευση είναι εξίσου επιβλαβής με την κατανάλωση πέντε ή περισσότερων αλκοολούχων ποτά την ημέρα ή το κάπνισμα δέκα τσιγάρων την ημέρα για δέκα χρόνια.

«Η εκπαίδευση είναι σημαντική από μόνη της -όχι μόνο για τα οφέλη της στην υγεία- όμως τώρα μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε το μέγεθος αυτού του οφέλους» σημειώνει ο Terje Andreas Eikemo, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για τις Ανισότητες στην Παγκόσμια Υγεία στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU).

«Η περισσότερη εκπαίδευση οδηγεί σε καλύτερη εργασιακή απασχόληση και υψηλότερο εισόδημα, καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και μας βοηθά να φροντίζουμε την υγεία μας. Οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο τείνουν επίσης να αναπτύσσουν μεγαλύτερο σύνολο κοινωνικών και ψυχολογικών αποθεμάτων που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία και μεγαλύτερο προσδόκιμο της ζωής τους» εξηγεί η Mirza Balaj, συνεπικεφαλής συγγραφέας και μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών του ίδιου πανεπιστημίου.

Στην έρευνα αξιολογήθηκαν περισσότερες από 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις με δεδομένα από 59 χώρες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ιδίως στην υποσαχάρια και τη βόρεια Αφρική, απ’ όπου τα στοιχεία είναι ελάχιστα. «Θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε στις περιοχές του κόσμου που γνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στη σχολική εκπαίδευση όσο και η έρευνα σχετικά με την εκπαίδευση ως καθοριστικό παράγοντα της υγείας είναι περιορισμένη» δηλώνει η Εμμανουέλα Γακίδου, μία από τις συγγραφείς της μελέτης και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης:

Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει με αρκετή ακρίβεια ποιος θα εμφανίσει άνοια σε δύο χρόνια

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έτσι μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση άνοιας κατά 5 χρόνια

Άνοια: Η συνήθεια που σώζει το μυαλό ενός 80άρη