Μια έκπληξη επεφύλασσε ο κορωνοϊός με το νέο έτος, κάνοντας για ακόμα μια φορά αισθητή την παρουσία του. Τα self τεστ έγιναν ανάρπαστα κατά την εορταστική περίοδο με την παράλληλη κυκλοφορία της γρίπης και άλλων ιώσεων. Αν και τα βασικά συμπτώματα παραμένουν κοινά σε αρκετές περιπτώσεις στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, που ταλαιπωρούν αυτή τη στιγμή αρκετούς ανθρώπους, όπως ο πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος ή η καταρροή, έρευνες έχουν εξετάσει περιπτώσεις και άλλων συμπτωμάτων που πιθανότατα σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται η πιθανότητα η υποπαραλλαγή JN.1, το στέλεχος πίσω από την τελευταία έξαρση των κρουσμάτων, να προκαλεί και γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί αυτή η περίπτωση. Τα κρούσματα διάρροιας, τα οποία μπορεί να σχετίζονται ή να μην σχετίζονται, φέρονται να αυξάνονται, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εικασίες αυτές στηρίζονται σε υποθέσεις ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να εγκαθίσταται στο έντερο – αντί για το ανώτερο ή το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Οι επιστημονικές ενδείξεις

Σύμφωνα με τον Δρ Amesh Adalja, ανώτερο μελετητή στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins, η λοίμωξη COVID-19 προκαλούσε πάντοτε συμπτώματα γαστρεντερικής νόσου σε ορισμένους, όπως ναυτία, εμετό και διάρροια.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Δρ Marc Johnson, μοριακό ιολόγο και καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, έχουν εκτοξευθεί οι ενδείξεις του κορωνοϊού στα λύματα στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στην Αυστρία, και «πολλοί από εμάς αναλογιζόμασταν ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές εξηγήσεις – αν δηλαδή πρόκειται απλώς για πολλά κρούσματα ή αν υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση» επισημαίνει.

Μια από τις θεωρίες είναι ότι η νέα παραλλαγή του JN.1 έχει αλλάξει τις προϋποθέσεις εισόδου του ιού στα κύτταρα, ενδεχομένως για να παρακάμψει την ανοσία του εμβολίου ή προηγούμενες λοιμώξεις. Όπως διευκρινίζει ο καθηγητής, είναι πιθανό η μετάλλαξη αυτή να επικεντρώνεται περισσότερο στο έντερο, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμη άμεσες αποδείξεις για τη θεωρία αυτή. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί άλλοι κορωνοϊοί που μολύνουν το έντερο: «Πολλοί από τους κορωνοϊούς προκαλούν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, πρόκειται όμως για λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος» επισημαίνει.

Από την άλλη, ο Αυστραλός ιολόγος Stuart Turville πιστεύει ότι το στέλεχος JN.1 ακολουθεί μια νέα οδό, προτιμώντας τα κύτταρα του εντέρου. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το στέλεχος εκτιμάται ότι παρουσιάζει μεγαλύτερη προτίμηση σε μια μη καθαρισμένη έκδοση της πρωτεΐνης κυτταρικής επιφάνειας ACE-2, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετικές μολύνσεις ιστών, όπως στο έντερο.

«Ο Δρ Turville έχει μια παρατήρηση ότι οι νεότερες παραλλαγές του κορωνοϊού προτιμούν μια ελαφρώς διαφορετική έκδοση του υποδοχέα που είναι πιο συχνή στο γαστρεντερικό σύστημα, η οποία ενδεχομένως αποτελεί σημαντική ένδειξη. Αλλά μια πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι βλέπουμε σύνθετα κύματα λοιμώξεων αυτή τη στιγμή» υποστηρίζει ο Δρ Marc Johnson.

Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής οι νοσηλείες που παρουσιάζουν αυξητική τάση στις ΗΠΑ δε σχετίζονται με γαστρεντερικά συμπτώματα, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η πιθανότητα η παραλλαγή JN.1 να εστιάζει περισσότερο στο γαστρεντερικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Συμπτώματα: Γιατί πρέπει να δώσετε πολύ μεγάλη σημασία στο πεπτικό σύστημα

Κορωνοϊός: Τα ανησυχητικά συμπτώματα που προκαλεί στο πεπτικό σύστημα

Κορωνοϊός: Πότε θα κορυφωθεί το πιο ισχυρό επιδημικό κύμα των τελευταίων 18 μηνών