Άδεια για τη χρήση ιστοτριψίας στη διάσπαση καρκινικών όγκων στο ήπαρ χορήγησε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) στη θεραπευτική πλατφόρμα EdisonTM της εταιρείας HistoSonics. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η μέθοδος της ιστοτριψίας εξασφαλίζει ρυθμιστική έγκριση παγκοσμίως.

Δεδομένης της σημαντικής αύξησης των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος τα τελευταία 40 χρόνια, η έρευνα βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη για την αντιμετώπισή του. Η μέθοδος της ιστοτριψίας δοκιμάστηκε σε 44 ασθενείς με πρωτογενείς και μεταστατικούς όγκους του ήπατος σε 14 τοποθεσίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν διαφορετικούς όγκους, όπως όγκους ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και μεταστατικούς όγκους από το κόλον, το ορθό, το στήθος και άλλες πρωτογενείς προελεύσεις.

Η επιστήμη της ιστοτριψίας χρησιμοποιεί εστιασμένο υπέρηχο, ο οποίος παράγει ηχητικά κύματα, που, με τη σειρά τους, δημιουργούν μικροφούσκες εντός του όγκου. Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται καθώς οι φούσκες δημιουργούνται και καταρρέουν οδηγούν στη διάσπαση της μάζας, σκοτώνοντας καρκινικά κύτταρα, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα αναλαμβάνει να «καθαρίσει» τα υπολείμματα.

Στα πλεονεκτήματα αυτής της θεραπευτικής μεθόδου συγκαταλέγεται το ότι η αγωγή εφαρμόζεται αποκλειστικά στον όγκο και όχι στον υγιή ιστό, καθώς και ότι το σύστημα ιστοτριψίας διαθέτει και διαγνωστική απεικόνιση υπερήχων, δίνοντας στους γιατρούς τη δυνατότητα να έχουν ζωντανή εικόνα της διαδικασίας και του πώς οι ιστοί ανταποκρίνονται στη θεραπεία.

Ένα σημαντικό πιθανό όφελος της καινοτόμου μεθόδου είναι ότι, σύμφωνα με 2 προκλινικές έρευνες σε τρωκτικά, κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης των υπολειμμάτων, το ανοσοποιητικό εκπαιδεύεται στο πώς να εντοπίζει ως απειλή τα καρκινικά κύτταρα. Έτσι, ο οργανισμός συνεχίζει να μάχεται έναντι του αρχικού όγκου, συμβάλλοντας στην ενεργοποίηση της φυσιολογικής ανοσιακής απόκρισης στον καρκίνο.

Συνολικά, επιτεύχθηκε ποσοστό τεχνικής επιτυχίας 95,5%, ενώ παρατηρήθηκαν ελάχιστες παρενέργειες. Η διαδικασία πέτυχε και τα πρωτεύοντα τελικά σημεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Εάν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών επιβεβαιωθούν, αυτό θα σημάνει για τους ασθενείς τη δυνατότητα αγωγής χωρίς τις συνέπειες της ακτινοθεραπείας ή της χημειοθεραπείας, μείωση του προβληματισμού για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, πολύ μικρότερο χρόνο ανάρρωσης έναντι της εγχείρησης και λιγότερη δυσφορία εξαιτίας της αγωγής.

«Ο εστιασμένος υπέρηχος μπορεί τώρα να προσφέρει ελπίδα στους ασθενείς. Αυτή η εξέλιξη θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη θεραπειών καλοήθων και κακοήθων όγκων και σε άλλα όργανα, όπως το πάγκρεας, τα νεφρά και η μήτρα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Neal F. Kassell.

Η Emily White, διευθύνουσα σύμβουλος λειτουργιών του Ιδρύματος, σχολίασε από την πλευρά της: «Αυτή η έγκριση είναι σημαντική σε πολλά επίπεδα. Συνολικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο εστιασμένος υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών και αναμένουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε πολλές περισσότερες εγκρίσεις παγκοσμίως».

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος ήπατος: Προβλέπεται αύξηση 55% μέχρι το 2040

Καρκίνοι του πεπτικού συστήματος: Γιατί αυξάνονται και τι έχει αλλάξει στη θεραπευτική τους αντιμετώπιση

Ήπαρ: Τα δημοφιλή ροφήματα που αυξάνουν κατά 85% την απειλή καρκίνου – Επικίνδυνο και ένα την ημέρα