Τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα στη χημειοθεραπεία είναι συστατικά που έχουν εντοπιστεί και απομονωθεί από φυτά ή τα συνθετικά παράγωγά τους.

Μια ομάδα ερευνητών από το Ισραήλ μελέτησε εκχυλίσματα από τη ρίγανη, την τσουκνίδα και την αρτεμισία. Σε εργαστηριακές δοκιμές και τα τρία ήταν πολύ αποτελεσματικά στην εξόντωση καρκινικών κυττάρων. Η δράση τους σχετιζόταν με την απόπτωση (τον μηχανισμό που αναγκάζει τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκτονούν). Όσο μεγαλύτερη ήταν η δόση των βοτάνων, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ικανότητά τους να προκαλούν τον θάνατο στα καρκινικά κύτταρα. Η δράση τους στόχευε μόνο τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει καθόλου τα υγιή.

Τα μαγειρικά εκχυλίσματα βοτάνων από δυόσμο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μέντα και θυμάρι εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του εντέρου και του ορθού. Το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, ο μαϊντανός και η ρίγανη έδειξαν επίσης ότι σχετίζονται με μειωμένη εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα. Οι ερευνητές έχουν μελετήσει και αναγνωρίσει τα ενεργά συστατικά αυτών των βοτάνων. Ένα συγκεκριμένο φυτοθρεπτικό που ονομάζεται καρνοσόλη αναγνωρίστηκε και αξιολογήθηκε για τις ιδιότητές του ενάντια στη λευχαιμία, στον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, του δέρματος και του εντέρου, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Η καρνοσόλη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και στοχεύει πολλές διαδρομές που σχετίζονται με τη φλεγμονή και τον καρκίνο. Επίσης, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων χημειοθεραπειών, όπου εμφανίζει επιλεκτική τοξικότητα απέναντι στα καρκινικά κύτταρα και όχι στα υγιή.

Παρόλο που τα βότανα και τα μπαχαρικά πάντα χρησιμοποιούνταν για τη βελτίωση της γεύσης στα φαγητά, φαίνεται πως έχουν σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία πολλών χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Σύσταση

Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά καθημερινά στη μαγειρική σας ή σε τσάι, καθώς διαθέτουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα