Σας πιάνει μια ακατάσχετη επιθυμία για διάφορα ανθυγιεινά σνακ, αλκοόλ ή τσιγάρο και δεν μπορείτε να αντισταθείτε;

Βρετανοί ερευνητές βρήκαν τον απλούστερο τρόπο για να αντισταθείτε με επιτυχία.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Health & Place, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ σε συνεργασία με εδικούς από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, περιγράφουν πως το να ζει κανείς σε περιβάλλον με πράσινο μπορεί να μειώσει την ακατάσχετη επιθυμία για τσιγάρο, αλκοόλ και ανθυγιεινά τρόφιμα.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει ότι η ζωή κοντά στη φύση σχετίζεται με μικρότερη συχνότητα αλλά και ένταση της ακατάσχετης επιθυμίας για οτιδήποτε ανθυγιεινό. Ωστόσο, ενισχύει τα ευρήματα παλαιότερης μελέτης που δείχνουν ότι η γυμναστική στη φύση μπορεί να μειώσει την ακατάσχετη επιθυμία για κάτι.

Οι Βρετανοί ερευνητές εξηγούν ότι η μελέτη τους αναδεικνύει την ανάγκη επένδυσης των κοινωνιών σε περισσότερους πράσινους χώρους στα αστικά περιβάλλοντα ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την επαφή του ανθρώπου με τη φύση.

«Είναι ήδη γνωστό ότι το να έχει κανείς επαφή με τη φύση συντελεί σε περισσότερη σωματική και ψυχική ευεξία. Αλλά η σχέση μεταξύ φύσης και αναχαίτισης της ακατάσχετης επιθυμίας για οτιδήποτε ανθυγιεινό είναι νέα και μπορεί να αλλάξει τις μελλοντικές πολιτικές υγείας», εξηγεί η Leanne Martin επικεφαλής της μελέτης.

Οι εθελοντές είχαν συμπληρώσει ένα διαδικτυακό ημερολόγιο που εστίαζε στην επίπτωση διαφόρων πτυχών της έκθεσης στην φύση και της ακατάσχετης επιθυμίας. Μεταξύ άλλων παραμέτρων είχαν ληφθεί υπόψη και το ποσοστό του πρασίνου πέριξ της κατοικίας των εθελοντών, αν το σπίτι είχε θέα σε χώρο με πράσινο, πρόσβαση σε κήπο και την συχνότητα χρήσης των δημόσιων χώρων με πράσινο.

Συνολικά, η επεξεργασία των δεδομένων κατέδειξε ότι όσοι είχαν πρόσβαση σε κήπο ή άλλο χώρο με βλάστηση είχαν μικρότερη συχνότητα και ένταση της ακατάσχετης επιθυμίας για οτιδήποτε ανθυγιεινό, ενώ οι κάτοικοι σπιτιών με πάνω από 25% πράσινο περίγυρο είχαν όμοια επίδραση.

Όπως εξηγεί και η Δρ. Sabine Pahl, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας «η ακατάσχετη επιθυμία για διάφορες επιβλαβείς συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το ποτό και το ανθυγιεινό φαγητό αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση καθώς πυροδοτεί την αυξημένη συχνότητα του καρκίνου, της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Αν κάτι τόσο απλό, όσο το να κοιτά κανείς έξω από το παράθυρο του τα δέντρα ή να βγαίνει στο κήπο μπορεί να κατευνάσει τις ανθυγιεινές μας επιθυμίες, τότε πραγματικά έχουμε κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα».