Αν διαβάζετε τακτικά το ygeiamou, θα έχετε πιθανώς συναντήσει το άρθρο για τα μικροπλαστικά που περιέχει το χάρτινο ποτήρι του καφέ. Στην περίπτωση δε που βρίσκεστε στις ΗΠΑ, την Αυστραλία ή το Ντουμπάι και θέλετε να πάρετε έναν καφέ στο χέρι, θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε και τις χάρτινες αποδείξεις συναλλαγής. Όχι μόνο για λόγους οικολογικής ευσυνειδησίας ή γιατί δεν ξέρετε τι μπορεί να είχε κάνει προηγουμένως ο υπάλληλος που σας εξυπηρετεί όσο, επί το πλείστον, λόγω της δισφαινόλης A (BPA) που χρησιμοποιείται ακόμα στην παραγωγή θερμικού χαρτιού, μιας επικίνδυνης για την υγεία ένωσης.

Παρότι στην Ευρώπη η χρήση της για την παραγωγή θερμικού χαρτιού απαγορεύτηκε το 2ο20 και αντικαταστάθηκε από την -επίσης αμφιλεγόμενη- δισφαινόλη S (BPS), η παρουσία της παραμένει έντονη και προβληματίζει. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε την τελευταία του επιστημονική γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία η BPA μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα σε πολύ χαμηλές δόσεις, πέρα από άλλες και ήδη γνωστές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία όπως η ενδοκρινική διαταραχή, η μειωμένη γονιμότητα και οι αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις.

Σε επικίνδυνα επίπεδα για 9 στους 10

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), η BPA διατίθεται στην αγορά από τη δεκαετία του 1960 και χρησιμοποιείται για πλήθος καταναλωτικών προϊόντων, όπως πλαστικά μπουκάλια και αθλητικά είδη, ενώ οι εποξικές ρητίνες που περιέχουν BPA χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα ως εσωτερική επίστρωση σε σωλήνες νερού και σε μεταλλικά δοχεία τροφίμων και ποτών προκειμένου να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους και να εξαλειφθεί η γεύση που αφήνουν τα μέταλλα στα τρόφιμα ή στα ποτά. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα αποτελούν σήμερα την κύρια πηγή έκθεσης στην ουσία.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) κοινοποίησε τα ευρήματα της έρευνας για τη βιοπαρακολούθηση του ανθρώπου HBM4EU για το διάστημα του Ιανουαρίου 2017 έως τον Ιούνιο του 2022. Η ερευνητική πρωτοβουλία που διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», εντόπισε την ουσία BPA στα ούρα του 92% από τους 2.756 περίπου ενήλικες συμμετέχοντες από 11 ευρωπαϊκές χώρες -με διακύμανση μεταξύ των χωρών από 71 έως 100%-, σε συγκεντρώσεις υψηλότερες των επιπέδων ασφαλείας που ορίζει ο EFSA.

Διαφωνίες μεταξύ οργανισμών

Ο EFSA έχει μειώσει δραστικά τη ανεκτή ημερήσια πρόσληψη BPA για τους καταναλωτές, σε 0,2 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου από τέσσερα εκατομμυριοστά του γραμμαρίου. Η κίνηση προκάλεσε την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος άσκησε κριτική στη μεθοδολογία που ακολουθεί ο EFSA και τόνισε την αδυναμία απόδειξης αιτιώδους σχέσης μέσα από μελέτες σε ζώα ή ανθρώπους. Ειδικότερα, στην έκθεση για την αντιγνωμία των δύο οργανισμών σημειώνεται ότι:

  1. Ο EFSA και ο EMA δεν συμφωνούν σχετικά με το τι μπορεί να θεωρηθεί επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για να να αποδειχθεί ο ισχυρισμός ότι τα ενδιάμεσα τελικά σημεία που προσδιορίστηκαν σε ζώα στις εσχάτως συμπεριληφθείσες μελέτες συνδέονται αιτιωδώς με τις ανησυχητικές ανεπιθύμητες ενέργειες για τους ανθρώπους
  2. Ο EFSA και ο EMA δεν συμφωνούν σχετικά με τη μέθοδο για τον ποσοτικό προσδιορισμό του κινδύνου και τον καθορισμό των επιπέδων έκθεσης σε BPA που μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής για τον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης: 

Αποδείξεις: Επικίνδυνες όχι μόνο για την τσέπη, αλλά και για την υγεία μας

Χημικές ουσίες ένοχες για κινητικά προβλήματα στα παιδιά

Οι επικίνδυνες ουσίες που απειλούν τους πνεύμονες των παιδιών