Πόσο αποτελεσματικά είναι τα φυσικά συμπληρώματα στα οποία πολλοί καταφεύγουν για την ρύθμιση της αυξημένης χοληστερόλης; 

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology διαπίστωσε ότι έξι τύποι συμπληρωμάτων, που διατείνονται ότι μειώνουν την υψηλή χοληστερόλη μάλον δεν προσφέρουν κάποιο μεγάλο όφελος στον έλεγχο της χοληστερόλης. Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων και ειδικοί του Χάρβαρντ- ανέθεσαν τυχαία σε 190 άτομα (ηλικίας 40 έως 75 ετών) με υψηλά επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης να λάβουν είτε 5 mg στατινών με ροσουβαστατίνη που μειώνει τη χοληστερόλη ή ένα συμπλήρωμα που περιείχε ιχθυέλαιο ή κανέλα ή σκόρδο ή κουρκουμά ή φυτικές στερόλες ή κόκκινο ρύζι μαγιάς ή ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες, τα άτομα της ομάδας που λάμβαναν τις στατίνες παρουσίασαν μείωση κατά 37% της LDL χοληστερόλης, 24% της ολικής χοληστερόλης και 19% των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αντίθετα, τα άτομα στις ομάδες των συμπληρωμάτων και του εικονικού φαρμάκου δεν παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις σε αυτές τις μετρήσεις. Όχι μόνο αυτό, αλλά παρουσιάστηκαν και κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες: η LDL χοληστερόλη αυξήθηκε για τα άτομα που έλαβαν το συμπλήρωμα σκόρδου και η «καλή» HDL χοληστερόλη μειώθηκε για τα άτομα που έλαβαν τις φυτικές στερόλες, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη ήταν μικρής χρονικής διάρκειας και είναι πιθανό να μην ενεργοποιήθηκαν οι δραστικές ουσίες των συμπληρωμάτων.

Επισημαίνουν, όμως, ότι το περιεχόμενο των συμπληρωμάτων διατροφής ποικίλλει και δεν παράγει συνεπή αποτελέσματα. Εν τέλει, προειδοποιούν ότι τα συμπληρώματα που διατίθενται στο εμπόριο για τη χοληστερόλη είναι αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας και θα πρέπει να συμβουλεύστε τον γιατρό σας πριν την λήψη τους.

Ενδεχομένως όμως η δράση τους να αυξάνεται όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με στατίνες και πάντοτε σύμφωνα με τη σύσταση του γιατρού που σας παρακολουθεί.

Διαβάστε επίσης

Υψηλή χοληστερόλη: Το νέο φάρμακο που την καταπολεμά

Δίαιτα για να «πέσει» η χοληστερόλη

Αρτηριακή Πίεση: Πώς μπορούμε να την κρατήσουμε υπό έλεγχο χωρίς φάρμακα