Ένα απολυμαντικό χεριών σε μορφή τζελ έγινε το απαραίτητο αξεσουάρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μαζί με τη μάσκα, με στόχο την αποφυγή της μετάδοσης και της νόσησης από τον κορωνοϊό. Ο τακτικός καθαρισμός των χεριών αλλά και των επιφανειών είναι μια συνήθεια που καλό θα ήταν να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας ως άμυνα και σε άλλες αναπνευστικές ασθένειες, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hospital Infection.

Κάθε χρόνο, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) προκαλεί αμέτρητες αναπνευστικές λοιμώξεις παγκοσμίως, ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε στη χώρα μας και την περσινή χρονιά, μαζί με τη γρίπη και τον κορωνοϊό. Για τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις, ο ιός μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή.

Πώς θα μπορούσε αποτελεσματικά να μειωθεί ο κίνδυνος από τη μόλυνση; Σύμφωνα με τα ευρήματα της ομάδα του Τμήματος Μοριακής και Ιατρικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Ruhr Bochum, όταν τα απολυμαντικά των χεριών με βάση το οινόπνευμα αλλά και τα καθαριστικά των επιφανειών χρησιμοποιούνται ορθά, προσφέρουν καλή προστασία από τη μετάδοση του ιού μέσω των επιφανειών.

Ορισμένοι ιοί είναι γνωστό ότι παραμένουν μολυσματικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα που παραμένουν στις επιφάνειες. Για να προσδιοριστεί αυτή η περίοδος για τον ιό RSV, η ομάδα ιολογίας εξέτασε πόσο καιρό ο ιός παραμένει σε πλάκες από ανοξείδωτο χάλυβα σε θερμοκρασία δωματίου.

«Παρόλο που η ποσότητα του μολυσματικού ιού μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, εξακολουθήσαμε να ανιχνεύουμε μολυσματικά ιικά σωματίδια μετά από επτά ημέρες», επισημαίνει η Δρ Toni Luise Meister. «Ειδικότερα στα νοσοκομεία και τα ιατρεία, είναι επομένως απαραίτητο να απολυμαίνονται οι επιφάνειες σε τακτική βάση». Μια δοκιμή πέντε απολυμαντικών επιφανειών που περιείχαν αλκοόλη, αλδεΰδη και υπεροξείδιο του υδρογόνου έδειξε ότι όλα τα καθαριστικά μέσα αδρανοποίησαν αποτελεσματικά τον ιό στις επιφάνειες.

Παρόμοια θετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και μετά τη χρήση απολυμαντικών για τα χέρια, ακόμα και με μικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ: «Μια περιεκτικότητα 30% σε αλκοόλη ήταν επαρκής, καθώς δεν ανιχνεύσαμε πλέον μολυσματικό ιό μετά την απολύμανση των χεριών» επισημαίνει η Δρ Toni Luise Meister. Ο ιός RSV είναι επομένως ευκολότερο να καταστεί αβλαβής από ορισμένους άλλους ιούς, όπως η ευλογιά των πιθήκων ή ο ιός της ηπατίτιδας Β.

Ισχυρό όπλο και το στοματικό διάλυμα

Παρόλα αυτά, οι περισσότερες λοιμώξεις με τον ιό RSV μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, μέσω του αέρα και των σταγονιδίων. Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό μειώνεται, εάν το άτομο αυτό χρησιμοποιήσει στοματικές πλύσεις για 30 δευτερόλεπτα με ένα στοματικό διάλυμα του εμπορίου. Σύμφωνα με τις εργαστηριακές δοκιμές, τρία στοματικά διαλύματα για ενήλικες και τρία από τα τέσσερα στοματικά διαλύματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά, μείωσαν την ποσότητα του ιού στο δείγμα σε σημείο που ο ιός δεν μπορούσε πλέον να ανιχνευθεί.

«Αν υποθέσουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα από το εργαστήριο μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή, τότε σημαίνει πως θα μπορούμε αποτελεσματικά να προλάβουμε ενεργά τη μόλυνση. Εκτός από την απολύμανση, οι άνθρωποι πρέπει να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, να καλύπτουν με τον αγκώνα τους το στόμα σε κάθε φτέρνισμα και βήχα και να κρατούν αποστάσεις από τους άλλους, όταν παρουσιάζουν οποιαδήποτε συμπτώματα» καταλήγει η Δρ Toni Luise Meister.

Διαβάστε ακόμη:

Δέρμα: Ποιοι ταλαιπωρούνται περισσότερο από τα αντισηπτικά – Η λύση που ανακουφίζει

Αναπνευστικό σύστημα: 6 συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν – Τι κρύβουν

Πνεύμονες: Ο συνδυασμός που επιβαρύνει σημαντικά το αναπνευστικό σύστημα