Τα αντισηπτικά χεριών φαίνεται ότι προκαλούν επιδημία χημικών οφθαλμικών εγκαυμάτων σε παιδιά υποστηρίζουν οι ειδικοί προτρέποντας τους γονείς να κρατούν τα παιδιά μακριά από τα ντισπένσερ αντισηπτικών σε δημόσιους χώρους.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο JAMA Ophthalmology, οι ερευνητές αναλύοντας στοιχεία του Γαλλικού Κέντρου Δηλητηριάσεων διαπίστωσαν επταπλάσια αύξηση των περιστατικών παιδιών που ψέκασαν με αντισηπτικό τα μάτια τους. Το 2019 στην παιδιατρική βάση δεδομένων τα περιστατικά χημικών οφθαλμικών εγκαυμάτων από αντισηπτικό, αντιστοιχούσαν μόλις στο 1,3%  του συνόλου και μέχρι το τέλος του 2020 το ποσοστό ανήλθε σε 9,9%.

Στη Γαλλία ένα μόνο νήπιο νοσηλεύτηκε με αντισηπτικό στα μάτια του το 2019, ενώ το 2020 νοσηλεύτηκαν δεκαέξι παιδιά εξαιτίας χημικού οφθαλμικού εκγαύματος. Σύμφωνα με δεύτερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Ophthalmology στην Ινδία καταγράφηκαν δυο περιστατικά νηπίων που υπέστησαν οφθαλμικά εγκαύματα εξαιτίας του αντισηπτικού (ευτυχώς ανάρρωσαν πλήρως).

Στην εύλογη απορία γιατί τα παιδιά είναι ευάλωτα, η απάντηση των ειδικών είναι ότι συνήθως λόγω μεγέθους, βρίσκονται στο κατάλληλο ύψος του  ντισπένσερ αντισηπτικού, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένα να τρίψουν τα μάτια τους κατά λάθος μετά την εφαρμογή του. Γι’ αυτό και τα αντισηπτικά σε δημόσιους χώρους αποτελούν απειλή επειδή συχνά βρίσκονται στο ύψος των μικρών παιδιών. Στην Γαλλία το 16,4% των παιδιών βρέθηκαν με αντισηπτικό στα μάτια τον Μάιο, αλλά τον Αύγουστο ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 52,4%.

Η φυσική περιέργεια των παιδιών και η μίμηση των ενηλίκων αποτελούν δυο ακόμη λόγους που τα παιδιά εκτίθενται ευκολότερα στον κίνδυνο να ψεκάσουν τα μάτια τους με αντισηπτικό σχολίασε η Kathryn Colby οφθαλμίατρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο editorial που συνόδευε τα δυο άρθρα στο JAMA Ophthalmology.

Αρκετά παιδιά αναρρώνουν πλήρως μετά από πλύσεις με φυσιολογικό ορό και κολλύρια για αρκετές ημέρες μετά την μόλυνση. Κάποια ωστόσο δεν είναι τόσο τυχερά .Σύμφωνα με τη Γαλλική βάση δεδομένων σε δυο περιστατικά απαιτήθηκε η μεταμόσχευση ιστού κερατοειδούς από πλακούντα προκειμένου να επιτευχθεί πλήρη ίαση.

Οι ειδικοί προτείνουν ως καλύτερη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, μια πρακτική που άλλωστε είναι πιο αποτελεσματική από τα αντισηπτικά. Συστήνουν ακόμη την εκπαίδευση των παιδιών από τους γονείς τους για την ορθή χρήση αντισηπτικού, καθώς και την τοποθέτηση χαμηλών σταντ με αντισηπτικά στο ύψος των παιδιών και χαμηλότερα από το ύψος των ματιών τους.

Σε περίπτωση που μπει αντισηπτικό στο μάτι του παιδιού το Δίκτυο Οπτομετρών (Optometrists Network) συστήνει τα ακόλουθα βήματα:

-Μην αφήσετε τα παιδιά να τρίψουν τα μάτια τους επειδή θα επιδεινωθεί το πρόβλημα.

– Ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό το μολυσμένο μάτι για δέκα λεπτά. Εάν το παιδί συνεργάζεται βάλτε το κάτω από τη βρύση.

-Εάν έχει αίσθημα καύσου και πόνο ή έχει αλλοιωθεί η όρασή του επισκεφτείτε άμεσα έναν οφθαλμίατρο ή τα επείγοντα ενός νοσοκομείου.

Διαβάστε ακόμη

Το υπερτρόφιμο – θησαυρός που θωρακίζει όραση, δόντια και οστά

Όραση: Ο παράγοντας που προστατεύει τα μάτια έως και 97%