Με το σώμα μας να αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό, η σωστή ενυδάτωση θεωρείται κομβική για όλες τις λειτουργίες του. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί τρόποι να ενυδατωθούμε εκτός από το να πιούμε νερό, όπως τρώγοντας πολλά φρούτα και λαχανικά.

Το καλοκαίρι οι ανάγκες για νερό αυξάνονται, όπως αυξάνονται και οι πιθανότητες να αφυδατωθούμε. Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές πτυχές της υγείας και να είναι ακόμη και απειλητική για τη ζωή σε σοβαρές περιπτώσεις, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πιθανά σημεία και συμπτώματα της αφυδάτωσης.

Εάν αντιμετωπίζετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας για την κατάλληλη φροντίδα.

Κόπωση 

Διπλάσια είναι η κούραση που νιώθετε, σε περίπτωση που δεν είστε ενυδατωμένοι επαρκώς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από την αφυδάτωση του οργανισμού διαταράσσεται και ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης. Μια μελέτη που συμπεριέλαβε περισσότερους από 26.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι η μικρότερη διάρκεια του ύπνου σχετιζόταν σημαντικά με την ανεπαρκή ενυδάτωση, καθώς και ότι οι άνθρωποι που ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι κοιμόντουσαν περισσότερο από εκείνους που δεν ήταν.

Η κόπωση ενισχύεται και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μια μικρή μελέτη που εξέτασε 14 άνδρες αθλητές διαπίστωσε ότι η οξεία αφυδάτωση κατά 3,2% της σωματικής μάζας οδήγησε σε αυξημένη αντίληψη κόπωσης και επίσης επηρέασε αρνητικά την αντοχή στην άσκηση.

Σκουρόχρωμα ούρα και χαμηλή παραγωγή ούρων

Όσο δεν πίνετε αρκετά υγρά, τα ούρα σας θα έχουν πιο σκούρο χρώμα και η ανάγκη για ούρηση περιορίζεται. Τα πιο σκουρόχρωμα ούρα θα μπορούσαν να εμφανιστούν όταν το σώμα σας εξοικονομεί περισσότερο νερό και δεν το απελευθερώνει στα ούρα.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον χρωματισμό των ούρων, όπως η χρήση φαρμάκων, και βιταμινών Β, οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν τα ούρα σε έντονα κίτρινα.

Ξηρό δέρμα και σκασμένα χείλη

Αν και η μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος θα μπορούσε να οφείλεται σε διαφορετικές παθήσεις, το ξηρό δέρμα, η ξηροστομία και τα ξηρά ή σκασμένα χείλη θα μπορούσαν να αποτελέσουν δείγματα αφυδάτωσης. Για να διαπιστώσετε εύκολα, μπορείτε να κάνετε το ακόλουθο τεστ: πιάστε το δέρμα στο κάτω μέρος του βραχίονα ή της κοιλιάς και απελευθερώστε το μετά από μερικά δευτερόλεπτα. Το ενυδατωμένο δέρμα θα επανέλθει γρήγορα στην κανονική του θέση, ενώ το αφυδατωμένο δέρμα θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο.

Πονοκέφαλος

Παρόλο που η αφυδάτωση συνδέεται στενά με τους πονοκεφάλους, οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι για το πώς η αφυδάτωση τους προκαλεί. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε πονοκεφάλους που σχετίζονται με την αφυδάτωση από ό,τι άλλοι. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων πονοκεφάλου σε άτομα που εμφανίζουν ημικρανία.

Ζάλη 

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ορθοστατική υπόταση, όταν δηλαδή μειώνεται η αρτηριακή πίεση όταν στέκεστε όρθιοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό μεταξύ των ηλικιωμένων, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αφυδάτωση, η οποία σε σοβαρές περιπτώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει και σε λιποθυμία. Αντίστοιχα, η αφυδάτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβες στη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση.

Καρδιακές δυσλειτουργίες

Καρδιακά συμπτώματα, όπως το αίσθημα των παλμών, είναι αρκετά πιθανό να εμφανιστούν λόγω της αφυδάτωσης. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζεται αρνητικά η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και η αρτηριακή πίεση, καθώς μειώνεται ο όγκος του αίματος λόγω αφυδάτωσης.

Διαβάστε επίσης

Αφυδάτωση; Πέντε τρόφιμα που μας ξεδιψούν περισσότερο από το νερό

Αφυδάτωση: Πόσο επηρεάζει τη μνήμη και την προσοχή