Οι προσπάθειες εύρεσης μιας αποτελεσματικής θεραπείας για τον καρκίνο μετρούν πλέον αρκετά χρόνια επιστημονικής μελέτης. Φαίνεται, όμως, πως τα είκοσι χρόνια έρευνας του νοσοκομείου City of Hope στο Λος Άντζελες, ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα καρκίνου της Αμερικής, αποδίδουν πλέον καρπούς.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο φαίνεται πως εξουδετερώνει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους, ενώ αφήνει τα υπόλοιπα κύτταρα ανέπαφα.

Το νέο αυτό μόριο – με την κωδική ονομασία AOH1996 – στοχεύει μια πρωτεΐνη που υπάρχει στους περισσότερους τύπους καρκίνου και βοηθά τους όγκους να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν στο σώμα. Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως η πρωτεΐνη αυτή – το πυρηνικό αντιγόνο των πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων (PCNA) – θεωρούνταν προσώρας «μη θεραπεύσιμη».

Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη αγωγή δοκιμάστηκε σε 70 διαφορετικά καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του εγκεφάλου, των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος και του πνεύμονα – και ήταν αποτελεσματικό έναντι όλων.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα έρχονται να συμπληρώσουν τις προβλέψεις της ίασης του καρκίνου μέσα στην επόμενη δεκαετία, ισχυρισμός που έχουν διατυπώσει οι επιστήμονες που εφηύραν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό της εταιρείας Pfizer.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Cell Chemical Biology, αποκάλυψε ότι το νέο χάπι κατάφερε να καταστρέψει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, διαταράσσοντας τον κανονικό αναπαραγωγικό τους κύκλο, εμποδίζοντας τη διαίρεση των κυττάρων με κατεστραμμένο DNA και σταματώντας την αντιγραφή του ελαττωματικού DNA.

Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων προκάλεσε το θάνατο των καρκινικών κυττάρων χωρίς να βλάψει τα υγιή κύτταρα κατά τη διαδικασία. Μένει λοιπόν να επαναληφθούν τα θετικά αυτά αποτελέσματα και σε ανθρώπους, μέσα από μια κλινική δοκιμή φάσης 1 στο City of Hope που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

«Οι περισσότερες στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο επικεντρώνονται σε ένα μόνο μονοπάτι, το οποίο του επιτρέπει να μεταλλάσσεται και τελικά να γίνεται ανθεκτικός. Το μόριο PCNA είναι σαν ένας μεγάλος τερματικός κόμβος αερογραμμών που περιέχει πολλαπλές πύλες για τα αεροπλάνα. Έχει την ικανότητα όμως να μεταβάλλεται μοναδικά στα καρκινικά κύτταρα και το γεγονός αυτό μας επέτρεψε να σχεδιάσουμε ένα φάρμακο που στοχεύει μόνο τη μορφή του PCNA στα καρκινικά κύτταρα. Το χάπι, δηλαδή, είναι σαν μια χιονοθύελλα που κλείνει έναν βασικό κόμβο αεροπορικής εταιρείας, διακόπτοντας όλες τις πτήσεις προς και από τα αεροπλάνα που μεταφέρουν μόνο καρκινικά κύτταρα» εξηγεί η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Linda Malkas, καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής και Πειραματικής Θεραπείας του City of Hope και καθηγήτρια Μοριακής Ογκολογίας M.T. & B.A. Ahmadinia.

Ως επόμενο βήμα, οι ερευνητές θα επιδιώξουν να κατανοήσουν καλύτερα τον μηχανισμό δράσης για να βελτιώσουν περαιτέρω την εν εξελίξει κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος: Εννέα τρόποι να μειώσετε έως και 50% τον κίνδυνο νόσου

Κληρονομικός καρκίνος: Οι 3 πιο συχνοί τύποι