Κάθε ασθενής που υποβάλλεται σε μια χειρουργική επέμβαση επιθυμεί την ταχεία ανάρρωση και την άμεση επαναφορά του στις καθημερινές δραστηριότητες. Aυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη βοήθεια μιας καινοτόμου εφαρμογής.

Μέσω της χρήσης της εφαρμογής ηλεκτρονικής υγείας ikHerstel, οι ασθενείς αναρρώσαν κατά 30% ταχύτερα από μείζονες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν χρησιμοποίησαν την εφαρμογή. Αυτά ήταν τουλάχιστον τα συμπεράσματα της έρευνας υπό την ηγεσία του ιατρικού κέντρου Amsterdam UMC σε έντεκα ολλανδικά νοσοκομεία και δημοσιεύθηκαν στο Lancet Digital Health.

Η εφαρμογή προσφέρει ένα εξατομικευμένο σχέδιο ανάρρωσης. Οι ερευνητές της ιατρικής μονάδας ανέπτυξαν προηγουμένως και εγκαινίασαν την ειδική εφαρμογή ikHerstel (I, Recover στα αγγλικά) για να υποστηρίξουν μετεγχειρητικά τους ασθενείς και να τους καθοδηγούν εξ αποστάσεως.

Πριν από μια επέμβαση, ο θεράπων ιατρός ή ο νοσηλευτής συστήνουν την εφαρμογή στον ασθενή, επιτρέποντάς τους να συμπληρώσουν ό,τι είναι σημαντικό γι’ αυτούς και την ανάρρωσή τους. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το περπάτημα μέχρι το παντοπωλείο ή το τρέξιμο 10 χιλιομέτρων. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς μπορούν να προετοιμαστούν για την επέμβαση, αλλά και για ό,τι θα ακολουθήσει.

«Οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να βοηθούν τους ασθενείς, στην προκειμένη περίπτωση να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους. Μια εγχείρηση δε θα πρέπει να εμποδίζει τους ασθενείς να συνεχίσουν την καθημερινή τους ρουτίνα. Κάποιος μπορεί να προτιμά την κηπουρική, ο άλλος να κάνει έναν γρήγορο περίπατο ή να επιστρέψει στο γήπεδο του τένις» σημειώνουν η δρ. Judith Huirne, καθηγήτρια Γυναικολογίας, και ο δρ. Han Anema, καθηγητής Επαγγελματικής Υγείας, στο Amsterdam UMC και εμπνευστές της εφαρμογής.

Η ζωή συνεχίζεται και μετά το χειρουργείο

Η μελέτη συμπεριέλαβε 355 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στο έντερο ή στη μήτρα, περιλαμβάνοντας και ογκολογικούς ασθενείς. Οι μεγάλες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα συνοδεύονται από υψηλότερο κίνδυνο μακράς ανάρρωσης και επιπλοκών. Στους μισούς από τους ασθενείς δόθηκε πρόσβαση στην εφαρμογή ikHerstel.

Κάθε ασθενής υπέδειξε ποιες οκτώ προσωπικές δραστηριότητες επιθυμούσε να επαναλάβει πριν νιώσει ότι είχε αναρρώσει. Μέσω της εφαρμογής, οι ασθενείς μπορούσαν να παρακολουθούν εάν η ανάρρωση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο. Εάν κρινόταν απαραίτητο, ο ασθενής μπορούσε να επικοινωνήσει με τον ειδικό διαδικτυακά για να λάβει επιστημονική καθοδήγηση.

Οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή ανάρρωσαν 13 ημέρες νωρίτερα, όπως διαπιστώθηκε.

«Η εφαρμογή μας έχει ερευνηθεί εκτενώς επιστημονικά και θα συνεχίσουμε να την επεκτείνουμε, εντάσσοντας διαφορετικά είδη επέμβασης. Ξεκινήσαμε με τις γυναικολογικές επεμβάσεις. Μετά τα θετικά αποτελέσματα ήρθε η επέκταση σε χειρουργικές και ορθοπεδικές επεμβάσεις. Κάθε φορά αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν την εφαρμογή ανάρρωναν ταχύτερα και επέστρεφαν στο νοσοκομείο λιγότερο συχνά» πρόσθεσε ο δρ. Han Anema.

Επί του παρόντος, το 10% των ολλανδικών νοσοκομείων χρησιμοποιεί την εφαρμογή ikHerstel, αλλά η ομάδα επιθυμεί να το επεκτείνει ακόμη περισσότερο. Στόχος είναι να είναι έτοιμες οι συστάσεις ανάρρωσης για το 80% όλων των εκλεκτικών χειρουργικών επεμβάσεων στην Ολλανδία μέχρι το τέλος του 2025.

Διαβάστε επίσης: 

Xειρουργικές επεμβάσεις: Σε ποια ηλικία είναι επικίνδυνες – Οι ευάλωτοι ασθενείς

Αναβάλετε διαρκώς το χειρουργείο; Αυτός είναι ο λόγος που διστάζετε