Mήπως νιώθετε κι εσείς μια παρουσία πίσω από την πλάτη σας, όπως ο τραγουδιστής Rockwell στο αξέχαστο άσμα «Somebody’s Watching Me» της δεκαετίας του ’80; Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, αυτό θα μπορούσε να προμηνύει τη νόσο Πάρκινσον, με γενικότερα αρνητικές επιπτώσεις στη νόηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) στην Ελβετία, οι παραισθήσεις ότι κάποιος βρίσκεται ακριβώς από πίσω σας, ενώ τελικά δεν υπάρχει κανείς, προηγούνται των παραδοσιακών κινητικών συμπτωμάτων, όπως το τρέμουλο, στο ένα τρίτο των ασθενών με τη νόσο Πάρκινσον. Μάλιστα, οι ψευδαισθήσεις επηρεάζουν τους μισούς ασθενείς με αυτή τη νόσο.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι οι πρώιμες ψευδαισθήσεις θα πρέπει να εξετάζονται αναφορικά με τη νόσο Πάρκινσον» αναφέρει ο καθηγητής Olaf Blanke της Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne.

Οι ερευνητές προσθέτουν, επίσης, ότι οι ασθενείς με τη νόσο Πάρκινσον, που διαγνώστηκαν πρόσφατα, και βιώνουν αυτές τις ψευδαισθήσεις είναι πιο πιθανό να υποστούν ταχεία γνωστική έκπτωση.

Ενώ η νόσος Πάρκινσον αναγνωρίζεται συνήθως ως κινητική διαταραχή, τα μη κινητικά συμπτώματα συχνά εμφανίζονται νωρίς στην εξέλιξη της νόσου. Οι ψευδαισθήσεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες, όπως ψευδαισθήσεις παρουσίας, έως πιο σοβαρές οπτικές ψευδαισθήσεις καθώς η νόσος εξελίσσεται.

Τα πρώτα σημάδια 

Για να διερευνήσουν τις ψευδαισθήσεις παρουσίας, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με το νοσοκομείο San Pau της Βαρκελώνης, συλλέγοντας στοιχεία από 75 ασθενείς, ηλικίας 60 έως 70 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με τη νόσο Πάρκινσον.

Οι κλινικοί γιατροί πραγματοποίησαν μια σειρά νευροψυχολογικών συνεντεύξεων για να αξιολογήσουν την ψυχική κατάσταση των ασθενών, όπως και εάν υπήρχαν πράγματα που υπήρχαν μόνο στη φαντασία τους. Επιπλέον, μέσω του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ασθενών σε κατάσταση ηρεμίας.

Μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια της νόσου, οι ασθενείς αυτοί τείνουν να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες με τη μνήμη, τον προγραμματισμό και τις αυτόματες αντιδράσεις, μια κατάσταση που αναφέρεται ως μείωση της μετωπιαίας εκτελεστικής λειτουργίας. Μετά από αυτά τα πρώτα πέντε χρόνια, η ομάδα που ήταν επιρρεπής σε ψευδαισθήσεις εμφάνισε ισχυρότερη συσχέτιση με κινητικά ζητήματα, γνωστή ως μετωπιαία δραστηριότητα θήτα.

Eστιάζοντας λοιπόν σε αυτούς τους πρώιμους δείκτες , η ερευνητική ομάδα στοχεύει να αμφισβητήσει τη σημερινή τάση να διαγιγνώσκεται η νόσος του Πάρκινσον πολύ αργά για βέλτιστες προληπτικές και τροποποιητικές της νόσου θεραπείες.

«Εάν πάσχετε από τη νόσο Πάρκινσον και εμφανίζετε παραισθήσεις, ακόμη και μικρές, τότε θα πρέπει να μοιραστείτε αυτή την πληροφορία με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Μέχρι στιγμής, έχουμε στοιχεία που συνδέουν τη γνωστική έκπτωση και τις πρώιμες ψευδαισθήσεις μόνο για τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες» επισημαίνει ο δρ. Frosco Bernasconi.

Διαβάστε επίσης:

Νόσος Πάρκινσον: Πέντε λόγοι που επιτρέπουν στους πάσχοντες να αισιοδοξούν

Νόσος Πάρκινσον: Το σπορ που βελτιώνει την ισορροπία και την κινητικότητα

Νόσος Πάρκινσον: Οι δυο τύποι της νόσου και ο καθοριστικός ρόλος του εντέρο