Θα μπορούσαν άραγε δύο κορίτσια που γεννήθηκαν μετά από ρομποτική μικρογονιμοποίηση την άνοιξη του 2022 να σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την τεχνητή γονιμοποίηση; Κρύβεται άραγε το μέλλον της γονιμότητας στη διαδικασία που δημοσιεύεται στο MIT Technology Review και περιλαμβάνει ένα ωάριο, ένα σπερματοζωάριο και ένα τηλεχειριστήριο PlayStation 5;

Η δημοσίευση ανατρέχει στη δοκιμή που πραγματοποίησε μια ομάδα μηχανικών στη Βαρκελώνη από τη νεοσύστατη εταιρεία Overture Life, κατά την οποία περισσότερα από δώδεκα ωάρια γονιμοποιήθηκαν με χρήση ενός μικροσκοπίου, μιας βελόνας, ενός τρυβλίου Petri και ενός φορητού υπολογιστή.

Τα ρομπότ έγχυσης σπέρματος

Η ιδέα πίσω από το εγχείρημα είναι απλή και θα μπορούσε να κάνει την δαπανηρή διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης ευκολότερη και πιο προσιτή οικονομικά, ιδίως «αν μπορούσε να το κάνει οποιοσδήποτε γιατρός» σύμφωνα με τις δηλώσεις του Santiago Munné, γενετιστή και επικεφαλής καινοτομίας της Overture Life. Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια «αυτοματοποιημένης» γονιμότητας χάρη στην «επιτραπέζια μηχανή γονιμότητας» κατά τον ορισμό του Munné, ο οποίος περιγράφει τα ρομπότ έγχυσης σπέρματος ως «ένα κουτί όπου μπαίνουν σπέρμα και ωάρια και προκύπτει ένα έμβρυο πέντε ημέρες αργότερα».

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε έφερε κατά το δυνατόν πιο κοντά στην κλινική πράξη τη διαδικασία σύλληψης ενός παιδιού: μια βελόνα και μια κάμερα που ελέγχονταν ηλεκτρονικά διείσδυσαν και ενέχυσαν από ένα μόλις σπερματοζωάριο σε ωάρια τοποθετημένα σε τρυβλίο Petri. Υπεύθυνος για τον χειρισμό του ρομπότ ήταν ο φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός Eduard Alba, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα τηλεχειριστήριο Sony PlayStation 5. «Ήμουν ήρεμος. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, σκέφτηκα: “Είναι απλώς ένα ακόμη πείραμα”», δήλωσε σχετικά.

Η απλότητα της παραπάνω μεθόδου έρχεται σε αντίθεση με την εξαιρετικά προσεκτική πρακτική που ακολουθεί η παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση, στην οποία εμπλέκονται εκπαιδευμένοι εμβρυολόγοι που χειρίζονται με τρομερή λεπτότητα τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια χρησιμοποιώντας εξαιρετικά λεπτές βελόνες κάτω από ένα μικροσκόπιο. Ενώ όμως η τελευταία σημειώνει όλα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με την πάροδο των ετών, ο χρόνος, η εργασία και τα προσόντα που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της οδηγούν και στο υψηλότατο μέσο κόστος της στην Ευρώπη, δηλαδή στα 2.000 – 5.000€ για προσπάθεια με ωάρια της υποψήφιας μητέρα και στα 4.000 – 7.000€ όταν περιλαμβάνει ωάριο από δότρια.

Ελπίδες για μια εναλλακτική στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Παρά την αρχική επιτυχία της δοκιμής, οι ερευνητές αναφέρουν στη δημοσίευση ότι «δεν θα είναι εύκολο να αυτοματοποιηθεί πλήρως η εξωσωματική γονιμοποίηση […] Η σύλληψη στον δοκιμαστικό σωλήνα περιλαμβάνει δώδεκα βήματα, και το ρομπότ της Overture εκτελεί μέχρι στιγμής μόνο το ένα από αυτό, και μόνο εν μέρει».

Αν και το πείραμα ήταν το πρώτο του είδους του που απέδειξε ότι ένα μέρος της διαδικασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, το ταξίδι του παιδιού στον δοκιμαστικό σωλήνα είναι μια πολυεπίπεδη λειτουργία που η Overture δεν κάλυψε ολοκληρωτικά. Ωστόσο, αποτέλεσε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και μόνο η αυτοματοποίηση του σταδίου της γονιμοποίησης θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα στα υπογόνιμα ζευγάρια που καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Διαβάστε επίσης:

Η Νο1 μέθοδος για τη διατήρηση της γυναικείας γονιμότητας

Ανδρική γονιμότητα: Οκτώ παράγοντες που κάνουν κακό στο σπέρμα

Ο παράγοντας που βλάπτει σοβαρά τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών