Πολύτιμος σύμμαχος όσων πέρασαν έμφραγμα αποδεικνύεται ο Αστράγαλος ο μεμβρανοειδής (Astragalus membranaceus), ένα φυτό με άφθονα φλαβονοειδή και καταγωγή από την Κίνα, στην παραδοσιακή ιατρική της οποίας έλαβε εξέχουσα θέση για ιδιότητες όπως ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, της καρδιαγγειακής υγείας και της συνολικής ευεξίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της επίδρασης ενός φυτικού συμπληρώματος με βάση το κινεζικό βότανο σε 90 εμφραγματίες 65 ετών, μια ένωση που περιέχει αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική για όσους αναρρώνουν από έμφραγμα του μυοκαρδίου συγκριτικά με τα τυπικά φάρμακα, χωρίς επιπλέον τις ανεπιθύμητες ενέργειες που συνοδεύουν τα τελευταία όπως εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έρευνα του Δρ Ιωακείμ Σπυριδόπουλου, καθηγητή Καρδιολογίας και Καρδιαγγειακής Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και ειδικών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο James Cook, στην οποία συμμετείχαν 90 εμφραγματίες 65 ετών. δημοσιεύτηκε στο GeroScience,

Μείωση της φλεγμονής – Ενίσχυση της ανοσίας

Οι ερευνητές έλαβαν μετρήσεις αίματος κατά την έναρξη της δοκιμής, έξι μήνες αργότερα και ένα χρόνο μετά την έναρξη λήψης του φαρμάκου, ενώ υπήρξε παρακολούθηση και για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από το συμπλήρωμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το συμπλήρωμα:

  • έδειξε σημαντική δράση στη μείωση της φλεγμονής μετά το έμφραγμα
  • αύξησε τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος)
  • είχε 30% λιγότερες παρενέργειες από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο (ομάδα ελέγχου), όπως πυρετόε, πόνοε στο στήθος και στις αρθρώσεις ή νέα ιατρικά προβλήματα μετά το έμφραγμα.

Ο Δρ Σπυριδόπουλος δήλωσε:

«Είναι γνωστό πλέον ότι η φλεγμονή διαδραματίζει βασικό ρόλο στο σχηματισμό, την εξέλιξη και τη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας στα στεφανιαία αγγεία, η οποία προκαλεί έμφραγμα αλλά, το σημαντικότερο, είναι και ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για περαιτέρω επιπλοκές.»

»Επομένως, η μείωση της φλεγμονής θεωρείται βασικός θεραπευτικός στόχος για τους ασθενείς που πέρασαν έμφραγμα και η μελέτη μας έδειξε ότι το συμπλήρωμα μείωσε τη φλεγμονή έως και 62%. Ενώ ορισμένα ισχυρά αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά μετά το έμφραγμα, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων».

Προστασία από τη βιολογική γήρανση

Οι ευεργετικές ιδιότητες από το συμπλήρωμα με Αστράγαλο ωστόσο φαίνεται πως διεισδύουν βαθύτερα, σε δείκτες που σχετίζονται με τη βιολογική ηλικία και την υγεία. Συγκεκριμένα, οι ουσίες του συνέβαλαν στη διατήρηση και αναδόμηση των τελομερών, των άκρων δηλαδή των χρωμοσωμάτων που προφυλάσσουν τη γενετική πληροφορία και τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης δίκην «ρολογιού γήρανσης» που ελέγχει πόσες φορές ένα κύτταρο μπορεί να αναπαραχθεί ή να διαιρεθεί.

Εξετάζοντας για παράδειγμα τα εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα Τ – λεμφοκύτταρα, τα τελομερή μικραίνουν διαρκώς με κάθε κυτταρική διαίρεση και την ηλικία. Μόλις φτάσουν στο τέλος τους, το ανοσοκύτταρο εισέρχεται στη φάση γήρανσης, οπότε είτε απομακρύνεται από το ανοσοποιητικό σύστημα είτε παραμένει σε δυσλειτουργική ωστόσο κατάσταση, που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα – Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ο συνδυασμός που αυξάνει 20% τον κίνδυνο

Έμφραγμα: Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος για όσους κοιμούνται έτσι

Αγχώδεις διαταραχές: Το γλυκαντικό που μπορεί να τις πυροδοτήσει – Υπάρχει σε χιλιάδες προϊόντα