Σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του νευρικού συστήματος και μάλιστα σε βάθος χρόνου φαίνεται να έχει ένα τεχνητό γλυκαντικό, σύμφωνα με νέα έρευνα σε πειραματόζωα από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences εστιάζουν στις επιπτώσεις της ασπαρτάμης, που εντοπίζεται σε περίπου 5.000 διαιτητικά τρόφιμα και ποτά.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που διεξήχθη σε ποντίκια συνδέουν την ασπαρτάμη με την ανάπτυξη αγχώδους συμπεριφοράς που προσομοιάζει σε άγχος. Εκτός από αυτό, όμως, οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αυτού του γλυκαντικού φαίνεται να φτάνουν έως και δύο γενιές πίσω.

«Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη να κοιτάξουμε στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν οφείλεται αποκλειστικά στις τωρινές συνθήκες, αλλά ακόμη και σε αυτές που επικρατούσαν πριν από δύο γενιές, ίσως και ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο συγγραφέας Pradeep Bhide, ερευνητής Αναπτυξιακής Νευροεπιστήμης στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών.

Η μελέτη αποτελεί μια συνέχεια προγενέστερης έρευνας του δρ. Bhide σχετικά με τις διαγενεακές επιδράσεις της νικοτίνης σε ποντίκια. «Δουλέψαμε με την ίδια λογική. Ο πατέρας καπνίζει, τι συμβαίνει στα παιδιά;», είπε ο δρ. Bhide.

Με επικεφαλής την υποψήφια διδάκτορα Sara Jones, χορηγήθηκε στα ποντίκια πόσιμο νερό που περιείχε περίπου στο 15% της μέγιστης ημερήσιας πρόσληψης ασπαρτάμης που εγκρίθηκε από τον FDA. Η δόση αυτή ισοδυναμεί σε 6 έως 8 κουτιά αναψυκτικού διαίτης 240 ml την ημέρα. Η χορήγηση συνεχίστηκε για 12 εβδομάδες σε μια μελέτη που διήρκεσε 4 χρόνια.

Η έρευνα έδειξε προσωρινές (επιγενετικές) αλλαγές στα σπερματοζωάρια των ποντικών. Σε αντίθεση με τις γενετικές αλλαγές (μεταλλάξεις), οι επιγενετικές είναι αναστρέψιμες και δεν αλλάζουν την αλληλουχία του DNA. Ωστόσο, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός διαβάζει μια αλληλουχία DNA.

Έντονη αγχώδης συμπεριφορά παρατηρήθηκε στα ποντίκια, μέσω διάφορων δοκιμών σε πολλές γενιές αρσενικών ποντικών που εκτέθηκαν στην ασπαρτάμη. «Νομίζω ότι κανείς από εμάς δεν περίμενε αυτό το εύρημα. Παρατηρήσαμε μια τόσο ισχυρή αντίδραση αντίστοιχη αγχώδους διαταραχής. Συνήθως, παρατηρούνται ανεπαίσθητες αλλαγές, αυτό ήταν κάτι απροσδόκητο», σχολίασε η Jones.

Στη συνέχεια της μελέτης, χορηγήθηκε διαζεπάμη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αγχώδους διαταραχής στους ανθρώπους. Σε αυτό το στάδιο παρατηρήθηκε ότι τα ποντίκια σε όλες τις γενιές έπαψαν να παρουσιάζουν συμπεριφορά παρόμοια με το άγχος.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την ασπαρτάμη ως γλυκαντικό το 1981. Σήμερα, σχεδόν 5.000 μετρικοί τόνοι παράγονται κάθε χρόνο. Όταν καταναλώνεται, η ασπαρτάμη μετατρέπεται σε ασπαρτικό οξύ, φαινυλαλανίνη και μεθανόλη, ουσίες που μπορούν να έχουν ισχυρές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν μια πρόσθετη δημοσίευση επί της μελέτης, η οποία θα επικεντρώνεται στο πώς η ασπαρτάμη επηρέασε τη μνήμη, ενώ σχετική μελλοντική έρευνα θα ασχοληθεί με τον εντοπισμό των μοριακών μηχανισμών που ορίζουν την επίδραση της ασπαρτάμης σε περισσότερες γενιές.

Διαβάστε ακόμη:

Στέβια, ασπαρτάμη ή φρουκτόζη: Μάθετε τα πάντα για τις γλυκαντικές ουσίες

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για να αδυνατίσουμε τελικά μας παχαίνουν

Έμφραγμα: Τα «αθώα» ροφήματα που απογειώνουν τον κίνδυνο