Ο ρυθμός ανάπτυξης των παιδιών ήδη από τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους διαμορφώνει τις πιθανότητες να εξελιχθούν σε παχύσαρκους νέους, αλλά και ενήλικες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη σε χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα, η οποία δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity και η οποία εκπονήθηκε με τη συμμετοχή ελλήνων επιστημόνων από το Χαροκόπειο και το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Συγκεκριμένα  η μελέτη υπογράφεται από τους Γ. Μοσχονή, An. Halilagic, Ε. Καραγλάνη, Χρ. Μαυρογιάννη, Ν. Μουρούτη, C. Collins και Γιάννη Μανιό, από δύο Πανεπιστήμια της Αυστραλίας, το Χαροκόπειο και το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ειδικότερα, τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν ότι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των παιδιών κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους συνδέεται με υπερβάλλον βάρος και παχυσαρκία στην προεφηβεία. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ρόλο παίζει και το φύλο.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 1.778 παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών και 2.294 προέφηβοι 10 έως 12 ετών από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και την Αιτωλοακαρνανία. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε αγόρια και κορίτσια και σχεδόν τα 2/3 των γονέων ήταν ηλικίας κάτω των 42 (πατέρες) και 38 ετών (μητέρες). Η διαστρωμάτωση ανά φύλο έδειξε πως ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν υψηλότερος στα κορίτσια προσχολικής ηλικίας σε σύγκριση με τα συνομήλικα αγόρια.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, ο θηλασμός κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής συσχετίστηκε αρνητικά με την ταχεία αύξηση βάρους, σε σύγκριση με τις άλλες εναλλακτικές μορφές σίτισης. Τα παιδιά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος, είναι πιο πιθανό να τραφούν κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, προκειμένου να αυξηθεί το βάρος τους και αυτό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ του ανεπαρκούς ρυθμού ανάπτυξης κατά τη βρεφική ηλικία και του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας σε προεφήβους. Η καθυστερημένη ή η κακή γραμμική ανάπτυξη κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και σχετικών συννοσηροτήτων αργότερα στη ζωή.

Συμπερασματικά, οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν πως υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση της συσχέτισης μεταξύ της ταχείας ή κακής ανάπτυξης κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και εμφάνισης παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας έχουν φτάσει σε επίπεδα επιδημίας, με τις μεσογειακές χώρες να αναφέρουν τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. Στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί ο βέλτιστος ρυθμός ανάπτυξης,των βρεφών, προκειμένου να αποφύγουν την παχυσαρκία στο μέλλον.

Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, υπογραμμίζεται η σημασία ενός βέλτιστου ρυθμού ανάπτυξης κατά τη βρεφική ηλικία, ως πιθανή στρατηγική πρώιμης πρόληψης της παχυσαρκίας.

 

Διαβάστε ακόμη:

Αυτός είναι ο λόγος που παχαίνουν τα παιδιά

Παιδική Παχυσαρκία: Απογειώνει τον κίνδυνο αυτής της γλυκιάς νόσου

Παιδική παχυσαρκία: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης