Στο εντερικό μικροβίωμα ίσως κρύβεται η απάντηση για το μικρό ποσοστό ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος που καταφέρνουν να υπερβούν την πενταετή επιβίωση. «Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς θεραπεύονται από τον καρκίνο του παγκρέατος και οι περισσότεροι, δυστυχώς, όχι» ανέφερε ο Δρ Jordan Kharofa για την επιθετικότατη μορφή καρκίνου με ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 9%. Ο Δρ Kharofa είναι ιατρός-ερευνητής στο Κέντρο για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ένας εκ των δύο συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Cancer.

Σύμφωνα με τα πορίσματα από τη σύγκριση του μικροβιώματος σε άτομα με ενεργή νόσο και ελεύθερα νόσου, η αφθονία σε ορισμένα είδη βακτηρίων που σχετίζονται με ενισχυμένη ανοσολογική απόκριση έναντι όγκων πιθανώς εξασφαλίζουν τη μακροχρόνια επιβίωση στους τελευταίους.

Το πολυτιμότερο βακτήριο

Στο μικροβίωμα των ατόμων από την ομάδα επιβίωσης από τη νόσο, παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα σε πολλά και συγκεκριμένα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του Faecalibacterium prausnitzii.

Πρόκειται για είδος που αφθονεί στο μικροβίωμα υγιών ατόμων, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές βουτυρικού οξέος και έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα -την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος- σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς επίσης και με προστατευτικές ιδιότητες έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου και των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου (Multidisciplinary Journal of Microbial Ecology, 2ο17).

«Γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι το μικροβίωμα αποτελεί μέρος της φυσιολογικής ανοσολογικής απόκρισης. Η σημασία του μικροβιώματος στην απόκριση σε ανοσοθεραπευτικά σχήματα έναντι του μελανώματος και άλλων τύπων καρκίνου έχει τεκμηριωθεί επαρκώς. Για πρώτη φορά, βλέπουμε ότι σε άτομα ελεύθερα καρκίνου του παγκρέατος υπάρχουν αυξημένοι πληθυσμοί κοινών βακτηρίων. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα προβούμε σε περαιτέρω διερεύνηση και αξιολόγηση του αν η διαμόρφωση του μικροβιώματος μπορεί να αποτελέσει θεραπευτική οδό σε αυτούς τους ασθενείς» δήλωσε ο Δρ Kharofa.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ωφέλιμα βακτήρια που ανέδειξε η μελέτη δεν έχουν συνδεθεί με κάποια συγκεκριμένη διατροφή, τρόπο ζωής ή γενετικό προφίλ ώστε να μπορούσαν να αντληθούν πληροφορίες για το πώς μπορούν να αυξηθούν με φυσικό τρόπο οι πληθυσμοι τους στο μικροβίωμα.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παγκρέατος – Αντιμετώπιση: Οι σωτήριες ασφαλιστικές καλύψεις

Τραυματισμός παγκρέατος: Ένα επικίνδυνο μονοπάτι προς τον καρκίνο

Καρκίνος Παγκρέατος: Ριζικές λύσεις σε μια επιθετική νόσο