Δέκατα, κόπωση και πόνο στην περιοχή του εμβολιασμού ήταν μόλις μερικά από τα συμπτώματα που εμφάνισε μεγάλη μερίδα των ανθρώπων μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε όμως να σημαίνει πολλά για την ετοιμότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος μετέπειτα.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Vaccines, διαπιστώθηκε ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ των εντονότερων παρενεργειών του εμβολίου και τη μεγαλύτερη διάρκεια της αποτελεσματικότητάς του. Επιπλέον, όσοι είχαν νοσήσει με κορωνοϊό πριν από τον εμβολιασμό τους, παρουσίαζαν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τους ερευνητές του UConn Health στο Farmington, παράρτημα του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας επικεντρώθηκε στο υγειονομικό προσωπικό και ειδικότερα σε 296 νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους εργαζόμενους σε νοσοκομεία. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν και 46 που είχαν ήδη μολυνθεί από τη λοίμωξη COVID-19.

Οι συμμετέχοντες είχαν εμβολιαστεί είτε με τα εμβόλια mRNA της Pfizer είτε με τα εμβόλια της Moderna. Η μελέτη είχε αρχικά συμπεριλάβει εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά δεν επέλεξαν αρκετοί αυτή την επιλογή, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι στατιστικά σημαντικά.

Στη συνέχεια και μετά τον εμβολιασμό των συμμετεχόντων, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος σε τρία χρονικά σημεία: δύο μήνες, πέντε μήνες και εννέα μήνες μετά τον εμβολιασμό, για να εκτιμηθούν τα εξουδετερωτικά αντισώματα.

Τα συγκεκριμένα αντισώματα επιτίθενται στα τμήματα του ιού που θεωρούνται σημαντικά για τη μόλυνση, ενώ άλλα αντισώματα ενδεχομένως να αντιδρούν σε τμήματα του ιού, αλλά να είναι αναποτελεσματικά στο να ανακόψουν την πορεία του και στα άλλα κύτταρα.

Διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια προκάλεσαν ισχυρή εξουδετερωτική αντίδραση των αντισωμάτων κατά τους πρώτους μήνες στα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό. Το επίπεδο αυτό, όμως, μειώθηκε απότομα μετά τους εννέα μήνες.

Παράλληλα όμως, η εξουδετερωτική αντίδραση ήταν αρχικά υψηλότερη σε όσους είχαν ήδη νοσήσει με κορωνοϊό και αντίστοιχα δε μειώθηκε τόσο απότομα τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, και για τις δύο αυτές ομάδες υγειονομικών, η εμφάνιση του πυρετού ή του πόνου στην περιοχή της ένεσης μετά τον εμβολιασμό προέβλεπε ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας αντίδραση εξουδετερωτικών αντισωμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τέλος, στους μεσήλικες παρατηρήθηκε ισχυρή απόκριση αντισωμάτων, αλλά με μικρότερη διάρκεια της δράσης τους.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη, παρακολουθώντας τα επίπεδα αντισωμάτων στους συμμετέχοντες που έλαβαν τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων και καταγράφοντας εάν έχουν νοσήσει με COVID-19 μετά τον εμβολιασμό.

Διαβάστε επίσης: 

Έρευνα για εμβόλια mRNA: «Δουλεύουν» ακόμα και αν δεν υπάρχουν παρενέργειες

Κορωνοϊός: Σε ποιους και γιατί εμφανίζονται παρενέργειες μετά το εμβόλιο

Eμβολιασμός: Ποιες παρενέργειες πρέπει να μας ανησυχήσουν