Μέλι, πιπερόριζα και… κοτόσουπα συγκαταλέγονται στη λίστα με τα ήδη γνωστά σπιτικά γιατροσόφια που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το κοινό κρυολόγημα. Σκωτσέζοι επιστήμονες, όμως, βρίσκονται σε διερευνητικές εργασίες, έτσι ώστε να προστεθεί ακόμα ένα συστατικό σε αυτή την λίστα αναλγητικών.

Ήδη οι ιδιότητες της σπιρουλίνας την τοποθετούν στην κατηγορία των υπερτροφίμων αι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Πανεπιστήμιο Robert Gordon και το Κέντρο Καινοτομίας Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας σε συνεργασία με μια εταιρεία βιοτεχνολογίας εξετάζουν τη δυνατότητα μετατροπής των μορίων αποβλήτων από τη σπιρουλίνα σε θεραπεία για το κρυολόγημα, την COVID-19 και άλλους ιούς.

Επιστημονικές μελέτες έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι τα γαλαζοπράσινα αυτά φύκια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Το συστατικό όμως που καθιστά τη σπιρουλίνα αποτελεσματική ενάντια στο κοινό κρυολόγημα είναι μια ισχυρή φυτική πρωτεΐνη που ονομάζεται φυκοκυανίνη, η οποία φέρεται να έχει αντιοξειδωτικές, καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις και ενισχυτικές για τον εγκέφαλο ιδιότητες.

Τι έδειξε η μελέτη 

Διαχωρίζοντας τα μόρια της σπιρουλίνας σε διαφορετικές χημικές ομάδες, οι ερευνητές εντόπισαν τα πιο αποτελεσματικά αντιιικά εκχυλίσματα κατά του κορωνοϊού, των ιών του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Σε επόμενο στάδιο, ελπίζουν ότι τα δεδομένα τους θα συμβάλουν στην καταπολέμηση των κοινών ιών και μελλοντικών πανδημιών.

«Μέσω της ερευνητικής διαδικασίας και σε ασφαλές περιβάλλον, εντοπίσαμε ενώσεις που θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα ιών και μάλιστα από ουσίες προηγουμένως θεωρούνταν απόβλητα. Μπορούμε τώρα να εργαστούμε για την ανάκτηση και τον καθαρισμό αυτών των μορίων ως συστατικά υψηλής αξίας» σημειώνει ο ο διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας ScotBio, Joe Palmer.

Διαβάστε επίσης: 

Κρυολόγημα: Τέσσερις απλές κινήσεις να το ξεπεράσουμε μόνοι μας

Το Νο1 γιατροσόφι για το κρυολόγημα και τη γρίπη