Σε μάστιγμα αναδεικνύεται η επίμονη Covid ή αλλιώς μακρά ή long Covid, αλλά ο τρόπος για την αποφύγουμε είναι κυριολεκτικά στο χέρι μας υποστηρίζουν οι ερευνητές της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σε σχετική μελέτη τους φάνηκε ότι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση long Covid ήταν οι λιγότερες από επτά ώρες ύπνου το βράδυ και ο ΔΜΣ κάτω από 25.

Υπενθυμίζουμε ότι το σύνδρομο της μακράς Covid περιλαμβάνει τα συμπτώματα και σημεία, αλλά και τις επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-CoV-2.

Τα συχνότερα συμπτώματα της Long Covid σε παιδιά και εφήβους είναι χρόνια κόπωση/εξάντληση, βήχας και πόνοι στο λαιμό ή στο στήθος, ενώ αυξημένη επίσης είναι η συχνότητα και άλλων συμπτωμάτων (πονοκέφαλοι, πυρετός, πόνοι στην κοιλιά, άγχος, κατάθλιψη). Στους ενήλικες αντίστοιχα τα συχνότερα μετά-Covid συμπτώματα είναι η συνεχιζόμενη απώλεια όσφρησης/γεύσης, ο πυρετός και η δύσπνοια, ενώ αυξημένη είναι επίσης η πιθανότητα για βήχα, πόνους στον λαιμό ή στο στήθος, τριχόπτωση, κόπωση/εξάντληση και πονοκεφάλους.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο η υποκείμενη κατάσταση υγείας επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης μακροχρόνιας Covid-19.

Συγκέντρωσαν δεδομένα από περισσότερες από 32.000 νοσοκόμες από τη γνωστή μελέτη Nurses’ Health Study II, μια εθνική μελέτη που παρακολουθεί επί έτη μια ομάδα ανθρώπων για να εξετάσει τις συνήθειες του τρόπου ζωής ή άλλα χαρακτηριστικά για να διαπιστώσει κατά πόσο νοσούν και κινδυνεύει η υγεία και η ζωή τους.

Οι συνήθειες του τρόπου ζωής που εξετάστηκαν περιελάμβαναν:  τον ΔΜΣ, το κάπνισμα, τη διατροφή, την κατανάλωση αλκοόλ, την άσκηση και τον ύπνο.

Οι νοσηλεύτριες ανέφεραν τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους από το 2015 και το 2017, καθώς και το ιστορικό μόλυνσης από κορωνοϊό από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, νόσησαν με κορωνοϊό περισσότερες από 1.900 νοσοκόμες και το 44% αυτών εκδήλωσαν long Covid.

Οι νοσοκόμες με πέντε ή έξι υγιεινές συνήθειες είχαν 49% μειωμένες πιθανότητες να παρουσιασουν επίμονα συμπτώματα σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μεταξύ των έξι παραγόντων του τρόπου ζωής που εξετάστηκαν, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και ο επαρκής ύπνος (7-9 ώρες) ήταν αυτοί που συνδέονταν πιο έντονα με χαμηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιας Covid. Οι άλλοι τρεις είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η άσκηση και η προσεγμένη διατροφή με μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Επίσης μεταξύ των γυναικών με μακρά Covid όσες είχαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής προ της λοίμωξης είχαν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν ενοχλητικά συμπτώματα long Covid.

Μια εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής προάγει την χρόνια φλεγμονή και την απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος δύο παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο μακράς Covid.

Διαβάστε επίσης

Long Covid: Οι 4 ομάδες συμπτωμάτων – Οι πιο αδύναμοι ασθενείς

Κορωνοϊός: Τα περισσότερα συμπτώματα long Covid έχουν φύγει μέσα σε ένα έτος

Κορωνοϊός: Πόσο «κρατάει» η Long Covid – Το πιο επίμονο σύμπτωμα – Ποιοι ταλαιπωρούνται περισσότερο