Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Economic Behavior & Organization με ερευνητή τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Απόστολο Δαβίλλα, σε συνεργασία με σημαντικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, έδειξε την επίδραση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης στην παιδική ηλικία στην υγεία τους ως ενήλικες.

Για της ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας χρησιμοποιήθηκαν αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης και μικρο-δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα η μελέτη χρησιμοποίησε διαχρονικά δεδομένα αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου – το δείγμα περιλάμβανε 18.016 άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία.

Η μελέτη ακολουθεί τα άτομα στο χρόνο, συλλέγει κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά κατά την παιδική τους ηλικία και έλαβε υπόψη τον ρόλο σημαντικών παραγόντων υγιεινού τρόπου ζωής που επηρεάζουν την υγεία τους ως ενήλικες, π.χ. κάπνισμα, φυσική άσκηση, κατανάλωσης αλκοόλ και διατροφικές συνήθειες.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ατόμων στην παιδική τους ηλικία μετρήθηκε κυρίως με το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, την κατάσταση εργασιακής τους απασχόλησης καθώς και την εθνικότητα.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι το μεγαλύτερο τμήμα των ανισοτήτων στην κατάσταση υγείας των ατόμων στην ενήλικη ζωή τους σχετίζεται άμεσα με την κοινωνικοοικονομική τους θέση στην παιδική ηλικία και σχετικά λιγότερο με το μετέπειτα υγιεινό ή μη τρόπο ζωής που θα ακολουθήσουν στη διάρκεια της ζωής τους.

«Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους έρευνας που συνδυάζουν την τεχνητή νοημοσύνη με τα οικονομικά δείχνουν ότι μεγάλο κομμάτι των παρατηρούμενων διαφορών στην υγεία των ατόμων οφείλεται σε ανισότητες στην ευκαιρία που είχαν τα άτομα κατά την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας – μια επίδραση στην μετέπειτα κατάσταση υγείας τους που είναι πέρα και πάνω από το ρόλο του πιθανώς υγιούς τρόπου ζωής που ακολουθούν τα άτομα στην διάρκεια ζωής τους.», εξηγεί στο ygeiamou.gr o κ. Απόστολος Δαβίλλας.