Το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, πολλές φορές περιλαμβάνει και ενέσιμες θεραπείες. Διάφοροι παράγοντες όμως, όπως ο φόβος για τις βελόνες, η λοίμωξη που σχετίζεται με την ένεση και ο πόνος ευθύνονται για την παράλειψη των δόσεων από τους ασθενείς. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, μια διαφορετική θεραπευτική στρατηγική θα μπορούσε να αντικαταστήσει αυτή την επίπονη διαδικασία.

Οι ερευνητές του Baylor College of Medicine και των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων διερεύνησαν έναν τρόπο χορήγησης φαρμάκων σε κάψουλες που δεν απαιτεί ενέσεις και θα ήταν τόσο απλός όσο η κατάποση ενός χαπιού.

«Οι πάσχοντες δεν επιθυμούν να κάνουν ενέσεις για το υπόλοιπο της ζωής τους. Στην παρούσα εργασία, διερευνήσαμε τη δυνατότητα χρήσης των προβιοτικών βακτηρίων Lactobacillus reuteri ως μια νέα πλατφόρμα χορήγησης φαρμάκων από το στόμα για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε ένα ζωικό μοντέλο» δήλωσε σχετικά η συν-συγγραφέας δρ. Christine Beeton, καθηγήτρια ολοκληρωμένης φυσιολογίας στο Baylor College of Medicine.

Προηγούμενες εργασίες του εργαστηρίου είχαν παρουσιάσει ότι ένα πεπτίδιο που προέρχεται από την τοξίνη της θαλάσσιας ανεμώνης μειώνει αποτελεσματικά και με ασφάλεια τη σοβαρότητα της νόσου σε μοντέλα αρουραίων με ρευματοειδή αρθρίτιδα και με ψωρίαση κατά πλάκας. «Ωστόσο, η θεραπεία με πεπτίδια απαιτεί αλλεπάλληλες ενέσεις, μειώνοντας τη συμμόρφωση των ασθενών, και η άμεση χορήγηση του πεπτιδίου από το στόμα έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα» εξήγησε η δρ. Christine Beeton.

Η ερευνητική ομάδα, βασισμένη σε αυτά τα πορίσματα και σε συνεργασία με τον δρ. Robert A. Britton, καθηγητή μοριακής ιολογίας και μικροβιολογίας και μέλος του Dan L Duncan Comprehensive Cancer Center στο Baylor, τροποποίησε το προβιοτικό L. reuteri ώστε να εκκρίνει το πεπτίδιο ShK-235 που προέρχεται από την τοξίνη της θαλάσσιας ανεμώνης.

Τα βακτήρια L. reuteri είναι ενδημικά στα έντερα του ανθρώπου και άλλων ζώων και χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και αναγνωρίζονται ως ασφαλή από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», σύμφωνα με τη δρ. Christine Beeton. «Η καθημερινή χορήγηση αυτών των βακτηρίων που εκκρίνουν πεπτίδια, τα οποία ονομάζονται LrS235, μείωσε δραματικά τα κλινικά σημάδια της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής των αρθρώσεων, της καταστροφής του χόνδρου και της οστικής φθοράς σε ένα ζωικό μοντέλο ρευματοειδούς αρθρίτιδας».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν το βακτήριο LrS235 και το πεπτίδιο ShK-235 που εκκρίνεται στο εσωτερικό του ζωικού μοντέλου. Διαπίστωσαν ότι μετά τη σίτιση των αρουραίων με ζωντανό LrS235 που απελευθερώνει ShK-235, μπορούσαν να ανιχνεύσουν το ShK-235 στην κυκλοφορία του αίματος.

«Ένας άλλος λόγος που επιλέξαμε το L. reuteri είναι ότι τα βακτήρια αυτά δεν παραμένουν μόνιμα στο έντερο. Αντίθετα, απομακρύνονται όσο το έντερο ανανεώνει τακτικά το εσωτερικό επιφανειακό του στρώμα στο οποίο προσκολλώνται τα βακτήρια» διευκρίνισε η δρ. Christine Beeton. «Αυτό ανοίγει τις δυνατότητες ρύθμισης της χορήγησης της θεραπείας».

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εισαχθεί αυτό το νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων στην πράξη, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να διευκολύνει τη θεραπεία για τους ασθενείς στο μέλλον. Όπως εξηγούν, τα βακτήρια θα μπορούσαν να αποθηκεύονται σε κάψουλες που μπορούν να φυλάσσονται απλώς στον πάγκο της κουζίνας.

Διαβάστε επίσης

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πέντε ανησυχητικά σημάδια ότι οι αρθρώσεις σας νοσούν

Η καινοτόμος θεραπεία που είναι πιο αποτελεσματική από τα αντιβιοτικά