«Δεν είμαστε γυμνοί απέναντι στη νόσο όπως στην αρχή» τονίζει ο Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σχολιάζοντας την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στο thebest, δήλωσε αρχικά πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει παγκόσμια μία έξαρση. Έχουμε αρκετά κρούσματα σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Υπάρχουν παραλλαγές- υποπαραλλαγές της Όμικρον που επικρατούνε και οι οποίες είναι πολύ μεταδοτικές. Το χαρακτηριστικό της νόσου είναι ότι περνά ο καιρός, γίνονται στελέχη που είναι υπερμεταδοτικά και παρακάμπτουν λίγο και τη δράση των εμβολίων ως προς τη μετάδοση. Από την άλλη, λόγω της κάλυψης των εμβολίων για τη σοβαρή νόσο, λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης στο 80-90% και λόγω της εξασθένισης του στελέχους και των θεραπευτικών παρεμβάσεων έχουμε λίγες εισαγωγές».

Μάλιστα όπως τόνισε ο κ.Γώγος «τα πράγματα ελέγχονται καλύτερα στο δυτικό κόσμο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα καθώς γενικώς υπάρχει μία κρυψίνοια. Δεν υπάρχουν πολύ καθαρά δεδομένα αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μία μεγάλη έξαρση. Φάνηκε πόσο αποτυχημένο ήταν το μοντέλο των ”μηδενικών κρουσμάτων”».

Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος «η νόσος έφυγε σε έναν πληθυσμό που δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένος και μάλιστα με εμβόλια η δράση των οποίων αμφισβητείται. Επίσης δεν υπήρξε η έκθεση στη νόσο που υπήρχε στο δυτικό κόσμο. Όλα αυτά δημιουργούν στην Κίνα ένα δυσμενές περιβάλλον με διασπορά και αύξηση κρουσμάτων. Ωστόσο δεν παίρνουμε από εκεί σαφή και ισχυρά δεδομένα για να γνωρίζουμε ακριβώς. Σίγουρα υπάρχει μία πηγή λοίμωξης που δημιουργεί έναν κίνδυνο. Υπάρχει ανησυχία που βάζει και την ευρωπαϊκή ένωση σε μια διαδικασία διαρκούς κρίσεως. Ελπίζω να υπάρχει μία κοινή γραμμή για τις χώρες της Ευρώπης. Πλέον μπορούμε να γνωρίζουμε τις παραλλαγές άμεσα.

Η επιτήρηση, τα μέτρα και οι έλεγχοι για χώρες όπως η Κίνα ελπίζουμε να βοηθήσουν να έχουμε μία ελεγχόμενη κατάσταση. Φαίνεται, με τα δεδομένα που έχουμε, ότι βρισκόμαστε μακριά από αυτά που συμβαίνουν στην Κίνα. Δεν είμαστε γυμνοί απέναντι στη νόσο όπως στην αρχή.

Όσο γυρίζουμε γύρω από τη μετάλλαξη Όμικρον τα πράγματα είναι σχετικά γιατί δεν έχουμε σοβαρή νόσο από αυτήν. Ωστόσο υπάρχει αρκετός πληθυσμός σε μεγάλη ηλικία που αντιμετωπίζει νοσήματα που μπορεί να αποδιοργανώσει την υφιστάμενη κατάσταση. Αυτόν τον πληθυσμό πρέπει να προστατεύσουμε. Πρέπει όταν νοσήσουν να πάρουν εγκαίρως αντιικά φάρμακα.

Το κακό είναι ότι όλα αυτά γίνονται παράλληλα με την έξαρση της γρίπης που προκαλεί σοβαρή νόσο. Αυτή την στιγμή κυκλοφορούν πολλοί ιοί στο περιβάλλον».

Διαβάστε επίσης:

Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων: Ελλείψεις στα σκευάσματα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη

Κορωνοϊός: Η Βρετανία επιβάλλει υποχρεωτικά τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Μέτρα για τον κορωνοϊό – ΕΟΔΥ: Έκτακτες συμβουλές της Κομισιόν για όσους ταξιδεύουν από ή προς την Κίνα