Δύο συμπτώματα της μακράς COVID εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν περίπου 27 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σύμφωνα με νεότερη μελέτη και δεν είναι άλλα από την ανοσμία και την αγευσία. Τα ευρήματα μάλιστα που δημοσιεύτηκαν στο BMJ υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άντρες.

«Τα ευρήματά μας είναι πιθανό να έχουν ουσιαστική σημασία για τους γενικούς γιατρούς και τους ωτορινολαρυγγολόγους στη συμβουλευτική των ασθενών με διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης μετά τη λοίμωξη με COVID-19» επισημαίνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Song Tar Toh, από το τμήμα ωτορινολαρυγγολογίας-χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου στο Γενικό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.

Οι αλλοιώσεις στην όσφρηση ή τη γεύση είναι συχνές στους ασθενείς που είχαν νοσήσει με κορωνοϊό, με τους μισούς, κατά μέσο όρο, να αναφέρουν αυτά τα συμπτώματα. Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να ανακτήσουν τις αισθήσεις αυτές μέσα στους πρώτους τρεις μήνες μετά από μια λοίμωξη, μια μεγάλη ομάδα ασθενών μπορεί να αναπτύξει μακροχρόνια δυσλειτουργία που απαιτεί έγκαιρη αναγνώριση, εξατομικευμένη θεραπεία και μακροχρόνια παρακολούθηση σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για να εξακριβώσουν οι ερευνητές αυτές τις επίμονες αλλαγές, ανέλυσαν δεδομένα από 18 μελέτες παρατήρησης που αφορούσαν σχεδόν 3.700 ασθενείς. Η μαθηματική μοντελοποίηση οδήγησε στην εκτίμηση ότι η απώλεια της όσφρησης μπορεί να επιμείνει σε περίπου το 5,6% των ασθενών με COVID-19, ενώ το 4,4% ενδέχεται να μην ανακτήσει σύντομα την αίσθηση της γεύσης.

Ένα μήνα μετά την αρχική μόλυνση, μόνο το 74% των ασθενών είχε ανακτήσει την όσφρησή του και το 79% τη γεύση του, ενώ μετά από έξι μήνες, το 96% είχε ανακτήσει την όσφρηση και το 98% τη γεύση.

Τέλος, στις γυναίκες οι δύο αισθήσεις δεν είχαν επανέλθει σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τους άντρες, σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία. Επιπλέον, τα άτομα που παρουσίασαν μεγαλύτερη σοβαρότητα απώλειας της όσφρησης – ή που υπέφεραν από ρινική συμφόρηση κατά τη διάρκεια της λοίμωξής τους – είχαν λιγότερες πιθανότητες να ανακτήσουν την αίσθηση της όσφρησης.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Long Covid: Η εύκολη θεραπεία που «καθαρίζει» το μυαλό και επαναφέρει τη μνήμη

Long Covid: 5 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο