Μια διαγνωστική μέθοδο που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πνευμονίας, βελτιώνοντας τις πιθανότητες ανάρρωσης των ασθενών παρουσίασε ο Jin Yong Jeon από το Πανεπιστήμιο Hanyang και οι συνεργάτες του, στο πλαίσιο της 183ης Συνάντησης της αμερικανικής Ακουολογικής Εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ο δρ. Jeon παρουσίασε μια τεχνική διάγνωσης της πνευμονίας μέσω παθητικής ακρόασης. Πρόκειται για έναν νέο αλγόριθμο, που θα μπορούσε να εντοπίσει πρώιμα σημάδια αναπνευστικών ασθενειών, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στο σπίτι.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, ικανό να αναγνωρίζει τους ήχους του βήχα και να προσδιορίζει εάν ένα άτομο πάσχει από πνευμονία. Επειδή κάθε δωμάτιο και συσκευή εγγραφής είναι διαφορετική, οι μελετητές ενίσχυσαν τις ηχογραφήσεις με αποκρίσεις παλμών δωματίου, οι οποίες μετρούν τον τρόπο με τον οποίο η ακουστική ενός χώρου αντιδρά σε διαφορετικές συχνότητες ήχου. Συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα με τους καταγεγραμμένους ήχους βήχα, ο αλγόριθμος μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι η πνευμονία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην πάθηση είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, καθώς και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι βαρύνουσας σημασίας, ώστε οι ασθενείς να έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάρρωσης. Οι υπάρχουσες μέθοδοι διάγνωσης αποτελούνται από μια σειρά από αιματολογικές εξετάσεις και ακτινογραφίες θώρακος. Συνήθως, ένας γιατρός έχει υποψιαστεί πνευμονία πριν ζητήσει τις σχετικές εξετάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι η πάθηση έχει πιθανώς εξελιχθεί αρκετά πριν διαγνωστεί.

«Η αυτόματη διάγνωση μιας κατάστασης υγείας μέσω πληροφοριών σχετικά με τους ήχους βήχα που εμφανίζονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής θα διευκολύνει την εξ αποστάσεως θεραπεία, μειώνοντας ταυτόχρονα το συνολικό ιατρικό κόστος», δήλωσε ο Jeon.

Επί του παρόντος, μια εταιρεία σχεδιάζει να εφαρμόσει αυτόν τον αλγόριθμο για την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών. Η ομάδα προσπαθεί, επίσης, να αξιοποιηθεί η εν λόγω τεχνική ως μέθοδος κατ’ οίκον φροντίδας, σχεδιάζοντας να κάνει την εμπειρία απλούστερη και πιο φιλική προς τον χρήστη.

«Η ερευνητική μας ομάδα σχεδιάζει να αυτοματοποιήσει βήμα προς βήμα κάθε διαδικασία που εκτελείται επί του παρόντος με μη αυτόματο τρόπο, με στόχο να βελτιώσει την ευκολία εφαρμογής της εν λόγω τεχνικής», δήλωσε ο Jeon.

Διαβάστε ακόμη:

Πνευμονία: Τρία εμβόλια – κλειδί για την πρόληψη της νόσου

Πνεύμονες: Τι τους προκαλούν οι συχνές βρογχίτιδες στην παιδική ηλικία

Άνοια: Πόσο κινδυνεύουν οι ασθενείς που πέρασαν πνευμονία από COVID-19 – Έρευνα απαντά